Voetbal

Leden Ajax houden unaniem vertrouwen in bestuursraad

De ledenraad van Ajax heeft donderdagavond unaniem het vertrouwen uitgesproken in de bestuursraad van de Amsterdammers.

Dat zei voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad donderdagavond na de ledenvergadering.

Dat betekent dat de raad blijft bestaan uit Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor.

De leden van Ajax hadden het zevental weg kunnen stemmen, maar laten op deze manier blijken achter het huidige beleid van de club te staan. De kans is groot dat Johan Cruijff nu zijn handen definitief van Ajax af trekt.

De clubicoon verweet de bestuursraad niet de zijde van Wim Jonk te hebben gekozen in zijn conflict met de leiding van de huidige koploper van de eredivisie. Uit onvrede over het gedwongen vertrek van de hoofd opleiding leverde Cruijff zijn rol als adviseur in.

Interim-bestuur

In de aanloop naar de ledenvergadering liet Cruijff weten alsnog bereid te zijn zitting te nemen in een interim-bestuur als de bestuursraad zou vallen. Na een vergadering van zo'n drie uur kreeg het bestuur echter het volste vertrouwen van de aanwezige leden. Geen enkel lid stemde tegen.

Sommigen, onder wie Tscheu La Ling, verlieten wel voortijdig de zaal. De vertrouweling van Cruijff had geen geloof meer in een goede afloop. Henrichs sprak de hoop uit dat Cruijff zich bij Ajax betrokken blijft voelen. ''Ik hoop dat hij hier altijd blijft komen. Plan Cruijff blijft ook de leidraad bij Ajax.''

Van Praag

Erelid Michael van Praag sprak over een lange, maar goede vergadering. ''De meeste leden waren het er over eens dat de problemen met Jonk te lang hebben geduurd'', vertelde de huidige voorzitter van de KNVB.

''Maar eerlijk is eerlijk, Henrichs heeft namens de bestuursraad een helder en eerlijk verhaal verteld. Er was echt geen twijfel meer hoe het was gegaan. Het was ook democratisch, want Tscheu La Ling heeft ook zijn verhaal mogen doen. Er was dus discussie, maar er is uiteindelijk unaniem gestemd."

"De club kan nu weer verder", stelt Van Praag. "Het is ook duidelijk allemaal. We hebben vijf jaar geleden de plannen van Cruijff omarmd en daar gaan we gewoon mee door. Op een geschikt moment ga ik proberen de scherven tussen Cruijff en Ajax te lijmen. Dat zie ik wel als mijn taak."

Lees meer over:
Tip de redactie