Voetbal

Trainer Mourinho ontslagen bij Chelsea, Hiddink mogelijke opvolger

José Mourinho is ontslagen bij Chelsea. De Portugese manager wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten bij de Londense club. Guus Hiddink wordt genoemd als zijn opvolger.

De regerend kampioen van Engeland bevestigt donderdagmiddag op de site van de club dat het afscheid heeft genomen van Mourinho. Volgens Chelsea is het besluit "in onderling overleg" genomen.

"We willen duidelijk maken dat José nog steeds een goede verstandhouding heeft met de club en dat hij nog steeds een zeer geliefd, gerespecteerd en significant persoon is bij Chelsea", zo luidt de verklaring.

"Maar José en het bestuur zijn het erover eens dat de resultaten dit seizoen niet goed genoeg zijn en dat het 't beste is voor beide partijen om uit elkaar te gaan."

Technisch directeur Michael Emenalo voegde daar later nog aan toe dat er "onenigheid" was tussen de spelersgroep en trainer. "Wij vonden dat het tijd was om in te grijpen. We moesten dit doen om de belangen van Chelsea te verdedigen."

Hiddink

The Daily Telegraph meldt dat Guus Hiddink het seizoen af zal maken als interim-trainer. De 69-jarige Nederlander was eerder aan het eind van het seizoen 2008/2009 enkele maanden werkzaam bij Chelsea. Hij won toen de FA Cup met de ploeg.

Diego Simeone, Brendan Rodgers en Juande Ramos worden genoemd als mogelijke kandidaten om vanaf volgend seizoen voor de groep te staan.

Chelsea staat na zestien wedstrijden slechts zestiende in de Premier League en maar één punt boven de degradatiestreep. Vorig seizoen pakten de 'Blues' nog de titel in Engeland met een voorsprong van acht punten op de nummer twee Manchester City.

Afkoopsom

De 52-jarige Mourinho begon in juni van 2013 aan zijn tweede periode bij Chelsea. Eerder was de oud-coach van onder meer Real Madrid tussen 2004 en 2007 manager op Stamford Bridge.

Mourinho, die afgelopen augustus zijn contract nog verlengde tot medio 2019, heeft naar verluidt recht op een afkoopsom van zo'n 55 miljoen euro.

Chelsea leed afgelopen maandag tegen koploper Leicester City al weer zijn negende competitienederlaag van dit seizoen. Waar de Champions League-winnaar van 2012 in het hele vorige seizoen maar 27 verliespunten hoefde te incasseren, daar heeft de ploeg nu al 33 verliespunten achter zijn naam staan.

Verraden

Mourinho stelde maandag na het verlies bij Leicester dat hij zich "verraden" voelde door zijn spelers. "Eén mogelijkheid is dat ik het vorig seizoen ontzettend goed gedaan heb, de spelers naar een niveau bracht wat eigenlijk niet hun niveau is en dat ze dat spelpeil nu niet meer kunnen vasthouden."

Mourinho benadrukte toen nogmaals dat hij niet zelf op zou stappen.

De flamboyante manager heeft in totaal maar 28 van zijn 212 Premier League-wedstrijden met Chelsea verloren. Daar staan 140 zeges en 44 gelijke spelen tegenover. Zijn winstpercentage van 66 is de beste van alle coaches met minimaal honderd Premier League-duels achter hun naam.

Porto

In 2004 begon Mourinho bij de Londense club, nadat hij met FC Porto de Champions League had gewonnen. In zijn eerste seizoen werd hij meteen kampioen, iets wat Chelsea vijftig jaar niet was gelukt.

Ook het jaar erop veroverde Mourinho met Chelsea de titel, maar in 2007 vertrok hij na onenigheid met eigenaar Roman Abramovitsj, die zijn coach te negatief voetbal verweet.

Mourinho werd trainer bij Internazionale waarmee hij in 2010 de Champions League veroverde. Na drie seizoenen op de bank bij Real Madrid keerde hij in 2013 terug in Londen. In zijn tweede seizoen pakte hij opnieuw de titel.

Mourinho is de vierde manager die dit seizoen ontslagen is in de Premier League. Tim Sherwood (Aston Villa), Rodgers (Liverpool) en Gary Monk (Swansea City) werden eerder weggestuurd. Dick Advocaat stapte zelf op bij Sunderland.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League

Tip de redactie