Voetbal

Hoorzitting Blatter voor ethische commissie FIFA begonnen

De hoorzitting van de ethische commissie van de FIFA waarin de geschorste voorzitter Sepp Blatter zijn onschuld wil bewijzen is donderdagochtend van start gegaan in Zürich.

Blatter kwam rond 8.00 uur voor het eerst sinds begin oktober aan bij het hoofdkantoor van de FIFA. De hoorzitting begon rond 9.00 uur.

De 79-jarige Zwitser werd begin oktober voorlopig voor negentig dagen geschorst vanwege een schimmige betaling aan UEFA-baas Michel Platini.

De Fransman ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor de Zwitserse preses van de wereldvoetbalbond zou hebben verricht.

Blatter heeft altijd benadrukt dat de betaling legaal was - en dat er  geen sprake was van corruptie of omkoping - en hij krijgt donderdag de kans om bewijs in te dienen en vier rechters te overtuigen van zijn onschuld. Hans-Joachim Eckert is de voorzitter van de ethische commissie.

Persbureau Press Association berichtte eerder deze week dat de ethische commissie Blatter en Platini voor minimaal zeven jaar wil schorsen.

Boycot

De hoorzitting van Platini is vrijdag, maar de oud-topvoetballer maakte woensdag bekend dat hij deze zou boycotten omdat hij vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt.

Blatter leverde dinsdag in een brief naar alle bij de FIFA aangesloten nationale bonden ook stevige kritiek op de ethische commissie. "De manier waarop de ethische commissie deze procedure voert, doet me denken aan praktijken van de inquisitie", schreef hij.

Blatter, al vanaf 1998 voorzitter van de FIFA, speelde in 2012 nog een belangrijke rol in het sterker en meer onafhankelijk maken van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Lees meer over:
Tip de redactie