Platini boycot verhoor bij ethische commissie FIFA

Michel Platini zal vrijdag niet verschijnen voor de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Die wil hem verhoren over een dubieuze betaling uit 2011.

De voorzitter van de UEFA ontving vier jaar geleden 1,8 miljoen euro van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 

Beiden zijn om die reden voorlopig geschorst en zouden donderdag en vrijdag worden gehoord door de FIFA-commissie. Platini noemde de bijeenkomst eerder al een schijnproces.

Dat deed hij naar aanleiding van uitlatingen van Andreas Bantel, de woordvoerder van de ethische commissie. Die liet eerder weten dat er genoeg aanwijzingen zouden zijn om Blatter en Platini voor jaren te schorsen.

Onschuld

''Michel Platini heeft besloten niet te verschijnen omdat het oordeel van de commissie vorige week door een van zijn woordvoerders naar buiten is gebracht", aldus zijn advocaat in een verklaring. "Dat is in strijd met alle fundamentele rechten, te beginnen met het principe dat eenieder onschuldig is tot het tegendeel bewezen is."

De ethische commissie van de FIFA stelt in een reactie dat het de zaak van Platini zal behandelen zoals elke andere. ''Zijn advocaten zouden nog altijd van harte welkom zijn'', reageerde de commissie. ''We willen benadrukken dat deze zaak behandeld zal worden zoals gebruikelijk en met open vizier.''

Platini vocht zijn schorsing al aan bij sporttribunaal CAS, maar zonder succes. Daardoor mag de Fransman niet deelnemen aan de FIFA-verkiezingen op 26 februari.

Lees meer over:
Tip de redactie