Dennis Bergkamp heeft geen goed woord over voor het rapport dat Tscheu La Ling op verzoek van Johan Cruijff maakte over de problemen binnen de technische leiding van Ajax. 

''Dat rapport is een regelrechte aanfluiting'', zegt de assistent-coach van Ajax, tevens lid van het technisch hart, woensdag in VI.

Onenigheid binnen dat orgaan leidde tot het vertrek van hoofd opleiding Wim Jonk, waarna ook Cruijff zich terugtrok als adviseur van Ajax.

Cruijff overweegt wel een terugkeer, als de zittende bestuursraad verdwijnt. Dat moet donderdag tijdens de ledenvergadering blijken.

''Ling is niet objectief'', oordeelt Bergkamp. ''Al voordat hij aan zijn rapport begon, was duidelijk aan welke kant hij stond. Met die insteek is hij aan de slag gegaan. Zonder zich te verdiepen in onze kant van het verhaal. Ik heb welgeteld twintig minuten met hem gesproken."

"Toen ik zei dat ik over de kern van het probleem wilde praten, stopte hij snel al zijn papieren in zijn tas en zei dat we dat in een later stadium zouden doen. Na die toezegging heb ik nooit meer wat van hem gehoord. En opeens was zijn rapport af. Echt ongelooflijk", stelt de oud-international.

Muur

Ling kraakte de samenstelling en de werkwijze van het technisch hart. Volgens de voormalig aanvaller was de taakverdeling tussen directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer, diens assistent Bergkamp en Jonk onduidelijk en werkten ze elkaar tegen.

''Er ontstond een muur tussen ons, steeds hoger, steeds dikker'', zegt Bergkamp over zijn vroegere voetbalmaat Jonk. ''Hij heeft zich te veel laten beïnvloeden door mensen die de opleiding steeds verder van het voetbal lieten wegdrijven.''