Enorme stunt HHC tegen NEC, Roda JC klopt Heerenveen in beker

De amateurs van HHC hebben zich dinsdag ten koste van NEC geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De eredivisionist uit Nijmegen ging met 2-0 onderuit in Hardenberg. Roda JC won thuis met 3-1 van sc Heerenveen.

Het elftal van trainer Ernest Faber liet zich op bezoek bij de topklasser verrassen door treffers van aanvoerder Glenn Kobussen en een van richting veranderde vrije trap van Dennis Krohne.

​NEC had in de eerste helft wel de beste kansen op Sportpark De Boshoek. Navarone Foor, Joey Sleegers en Marcel Ritzmaier namen het doel van HHC onder vuur, maar konden niet voorkomen dat de eredivisieclub met 0-0 moest gaan rusten in Hardenberg.

Drie minuten na de hervatting viel het doelpunt wel aan de andere kant. Spits Rob van der Leij bereikte middenvelder Kobussen met een bekeken steekpass en de oud-speler van Feyenoord schoof de bal beheerst langs NEC-doelman Marco van Duin.

NEC probeerde vervolgens de aanval te zoeken en was een aantal keer dicht bij de gelijkmaker via Sleegers, maar HHC bleef relatief eenvoudig op de been. Aan de andere kant had de nummer vier van de topklasse zaterdag de marge ook kunnen verdubbelen, maar Todd Kane redde de Nijmegenaren op de doellijn.

Video: Samenvatting HHC Hardenberg-NEC Nijmegen

Vrije trap

Een klein kwartier voor het laatste fluitsignaal maakte de Engelse rechtsback echter een overtreding waardoor HHC op een gevaarlijke positie mocht aanleggen voor een vrije trap. Krohne zag zijn schot via de NEC-muur van richting veranderd worden en achter Van Duin belanden: 2-0.

De Nijmegenaren probeerden in het vervolg nog wel aan te dringen, maar kwamen niet verder dan een kopbal van invaller Mihai Roman die in de handen belandde van keeper Melvin Koetsier. Daardoor was de stunt van de ploeg van trainer Marcel Groninger na 93 minuten spelen een feit.

Naast HHC plaatst nog minimaal één andere amateurclub zich voor de kwartfinales; Capelle ontvangt woensdag VVSB uit Noordwijkerhout.

Roda JC-Heerenveen

Roda JC rekende in het eigen Parkstad Limburg Stadion af met sc Heerenveen (3-1). De ploeg van Darije Kalezic koesterde binnen een halfuur al een marge van twee, maar zag de Friezen met tien man toch nog terugkomen tot 2-1. In de slotfase bepaalde Maecky Ngombo de eindstand op 3-1.

Tomi Juric was in de eerste helft twee keer trefzeker voor Roda, dat aanvankelijk maar weinig tegenstand kreeg van de bezoekers uit Heerenveen. De Australiër wipte na achttien minuten de bal over doelman Erwin Mulder en kon vervolgens eenvoudig binnentikken.

Even later mocht de spits aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Heerenveen-captain Joey van den Berg, die voor het lichte vergrijp een rode kaart kreeg voorgehouden door scheidsrechter Kevin Blom: 2-0.

Na 66 minuten gloorde er toch weer wat hoop voor het team van Foppe de Haan. Roda-linksback Ard van Peppen werkte de bal achter zijn eigen doelman en bracht het verschil zo terug tot één. Heerenveen ontketende daarop een slotoffensief, maar Ngombo profiteerde vlak voor tijd na een counter van de ruimte die de Friezen achterin weggaven: 3-1.

Video: Samenvatting Roda JC-sc Heerenveen

FC Den Bosch

FC Den Bosch hield met tien man stand bij de amateurs van Excelsior '31. De Brabantse eerstedivisionist speelde na een rode kaart voor doelman Kees Heemskerk 75 minuten lang met een man minder, maar won toch met 3-1 in Rijssen.

Vykintas Slivka, Furghill Zeldenrust (strafschop) en Maarten Boddaert zorgden voor de productie namens de ploeg van René van Eck. Dylan Vosskuhler had bij een achterstand van 1-0 nog iets teruggedaan voor de hoofdklasser uit Overijssel.

Video: Samenvatting Excelsior '31-FC Den Bosch

Bekijk het programma en de uitslagen in de KNVB-beker

Tip de redactie