Kuipers voor tweede keer scheidsrechter op EK

Björn Kuipers is een van de achttien scheidsrechters op het EK 2016 in Frankrijk.

Dat heeft de scheidsrechterscommissie van de UEFA dinsdag bekendgemaakt. Het is voor de 42-jarige Kuipers zijn tweede Europese Kampioenschap.

Hij leidde eerder de duels Ierland-Kroatië en Oekraïne-Frankrijk op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Kuipers moest, net als Oranje, na de groepsfase naar huis.

Niet eerder was een Nederlandse scheidsrechter actief op twee verschillende EK-eindrondes. Charles Corver was in 1980 de eerste Nederlandse arbiter op het EK, gevolgd door Jan Keizer (1984), Bep Thomas (1988), John Blankenstein (1992), Mario van der Ende (1996), Dick Jol (2000), Pieter Vink (2008) en Kuipers in 2012.

"Het is een eer geselecteerd te worden voor zo’n groot toernooi", aldus Kuipers. "Je weet dat er aan het einde van het seizoen een EK aankomt, en daar hoop je natuurlijk bij te zijn. Ik hoop dat mijn vaste assistenten ook worden geselecteerd, zodat we als één team in Frankrijk kunnen presteren."

De UEFA maakt later de aanstelling van de assistent-scheidsrechters bekend.

Hoogtepunt

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, had de aanstelling van Kuipers wel verwacht. "Het is wel prettig dat het nu officieel is. Het EK wordt een volgend hoogtepunt in zijn tot op heden imposante carrière. Met zijn prestaties op het internationale podium is hij een inspiratiebron voor veel jonge Nederlandse scheidsrechters."

Kuipers floot ook al drie duels op het WK 2014 in Brazilië. Hij werd genoemd als mogelijke leidsman van de finale, maar moest eerder naar huis omdat het Nederlands elftal ver kwam in het toernooi.

Andere hoogtepunten in zijn loopbaan zijn de Champions League-finale van 2014, de Europa League-finale en de Confederations Cup-finale in 2013 en de finale van de Europese Super Cup in 2011.

Op de lijst met EK-arbiters staan twee Engelsen. De Italiaan Nicola Rizzoli, die vorig jaar de WK-finale floot, is er ook bij.

Lees meer over:
Tip de redactie