Voetbal

Oranje treft Ierland volgend jaar mei in oefenduel

Het Nederlands elftal speelt volgend jaar op vrijdag 27 mei een oefenduel met Ierland in Dublin.

De Ieren bereiden zich voor op het EK 2016 in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Danny Blind wist zich niet te plaatsen voor het eindtoernooi.

Oranje gebruikt het duel als voorbereiding op de WK-kwalificatiereeks, die op 6 september begint met een uitwedstrijd tegen Zweden.

Het oefenduel begint om 20.45 uur Nederlandse tijd en vindt plaats in het Aviva Stadium in Dublin, wat gebouwd isĀ op de plek van het vroegere Lansdowne Road.

Daar speelde Oranje ruim negen jaar geleden, op 16 augustus 2006, voor het laatst tegen de Ieren. Mede dankzij twee doelpunten van de debuterende Klaas-Jan Huntelaar won het Nederlands elftal toen met 4-0.

Op Lansdowne Road incasseerde Oranje in 2001 ook een pijnlijke nederlaag in de WK-kwalificatie (1-0). Daardoor liep het elftal van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal een plek op de mondiale eindronde van 2002 mis.

Frankrijk

De KNVB meldt dinsdag dat het door veel EK-gangers is benaderd om als 'sparringpartner' te fungeren voor het eindtoernooi.

De bond hoopt de gesprekken met andere mogelijke tegenstanders voor oefenduels snel af te kunnen ronden om zo tot een definitief programma te komen voor het Nederlands elftal. Het zal uitsluitend om uitduels gaan.

De eerstvolgende oefeninterland van het Nederlands elftal is op vrijdag 25 maart in eigen land tegen Frankrijk, de gastheer van het EK. Vier dagen later speelt Oranje op Wembley tegen Engeland.

Tip de redactie