Voetbal

'Organiserend comité WK 2022 is slachtoffer van extreme kritiek'

Hassan Al-Thawadi, hoofd van het organiserend comité van het WK 2022 in Qatar, vindt dat zijn organisatie veel onterechte kritiek te verduren heeft gehad.

Sinds de toewijzing van het eindtoernooi aan de oliestaat deden verhalen over corruptie de ronde en was er ook veel te doen over de slechte omstandigheden waarin arbeiders zouden werken.

"We verwachten altijd kritiek. Er is geen sportevenement ter wereld dat daaraan ontsnapt, maar ik denk dat het bij ons wel extreem was", zegt Al-Thawadi op de website van het comité.

Hij vind dat er veel ongefundeerd commentaar is geleverd. "We werden het slachtoffer van een campagne tegen Qatar en ons succesvolle bid, zonder enig spoor van bewijs."

Arbeiders

Ook de verhalen over omgekomen arbeiders uit met name Nepal en India is volgens Al-Thawadi onzin. "Dat is gewoon niet waar. In meer dan veertien miljoen werkuren heeft het comité geen fatale ongevallen ervaren."

De Qatarese regering was het eerder deze maand al niet eens met een rapport van Amnesty International, waarin de conclusie werd getrokken dat de omstandigheden voor arbeiders ondanks tal van beloften niet waren verbeterd.

Het is vijf jaar geleden dat Qatar het WK 2022 kreeg toegekend. Zowel de FBI als de Zwitserse autoriteiten onderzoeken momenteel of het toewijzingsproces eerlijk is gelopen.

Het WK van 2022 in Qatar staat gepland van 21 november tot en met 18 december.

Lees meer over:
Tip de redactie