Voetbal

Ministerie pleit bij KNVB voor onafhankelijk onderzoek naar WK-bid

Het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) wil dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar mogelijke misstanden bij het bid van Nederland en België voor het WK voetbal van 2018.

Volgens documenten in de handen van de Volkskrant zouden Nederland en België in 2009 stemmenronselaar Amadou Diallo 10.000 euro hebben betaald.

In de gedragsregels van de FIFA staat dat mensen die aan de FIFA-bestuurders gelieerd zijn, geen geldbedragen van bid-teams mogen ontvangen.

De KNVB kondigde zaterdag aan dat het een onderzoek is gestart naar het eigen bid, maar volgens VWS is dat niet afdoende.

"De berichtgeving geeft aanleiding om deze zaak onafhankelijk te laten onderzoeken. Wij hebben dan ook contact met de KNVB opgenomen en die heeft ons aangegeven daarvoor open te staan", laat het ministerie maandag in de Volkskrant weten.

Gehoord

Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken pleit ervoor dat personen die bij het Nederlands-Belgische bid betrokken waren gehoord zullen worden. De PvdA'er denkt dan bijvoorbeeld aan Harry Been, die bestuurslid was van de stichting die destijds het WK van 2018 probeerde binnen te halen.

"Hij was nauw betrokken bij de besluitvorming en onderhield de contacten met de Tweede Kamer tijdens de WK-kandidatuur. Met hem hebben we het toen ook over transparantie gehad."

Been meldde afgelopen weekend zelf dat hij de door de berichtgeving opgeroepen vraag serieus neemt, maar dat hij nooit iets verkeerd voorbij heeft zien komen bij het WK-bid.

Berispt

Het wereldkampioenschap van 2018 ging uiteindelijk naar Rusland. Meer dan de helft van de leden van het toenmalige uitvoerend comité van de FIFA is inmiddels geschorst gearresteerd, berispt of verdacht.

Geen van de personen die in 2010 verantwoordelijk was voor de toewijzing van de WK's maakt nu nog deel uit van het uitvoerend comité.

Lees meer over:
Tip de redactie