Cruijff bereid om in interim-commissie Ajax te zitten

Johan Cruijff, die vorige maand stopte als adviseur bij Ajax, is bereid om als erelid zijn verantwoordelijkheid te nemen als de bestuursraad van de Amsterdamse club donderdag tijdens de ledenvergadering opstapt of wordt weggestuurd.

"Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen er achter staat", zegt Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf.

Donderdag staat er een algemene ledenvergadering van Ajax op het programma. Het is mogelijk dat de bestuursraad onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs daar wordt weggestuurd. In dat geval kan de club een beroep doen op ereleden zoals Cruijff om een interim-bestuur te vormen.

"Er wordt te veel politiek bedreven en dat gaat ten koste van het voetbal en de club. Daarom hoop ik dat de leden donderdag vooral de oplossing van dit probleem centraal stellen", schrijft Cruijff.

"Als ze daar uitkomen dan zijn er genoeg mensen die zullen zorgen dat de dingen voor elkaar komen zoals de leden en supporters dat willen. Daar hoor ik ook bij. Zelfs als het zover mocht komen dat ik als erelid in een interim-commissie moet zitten. Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn."

"Ik neem dan alleen wel mijn verantwoordelijkheid voor het voetbal en niet allerlei andere zaken. Ik ben nu eenmaal nog volop bezig met de genezing van mijn ziekte, waardoor ik mezelf in acht moet nemen", aldus Cruijff, die lijdt aan longkanker.

Jonk

De oud-speler en -coach van Ajax maakte halverwege november bekend dat hij niet langer adviseur wilde zijn van de Amsterdammers, omdat hij vindt dat de club zich niet houdt aan zijn plan.

Directe aanleiding voor het besluit van Cruijff was het feit dat de directie van Ajax besloot om afscheid te nemen van hoofd opleidingen Wim Jonk. De oud-international heeft inmiddels een akkoord bereikt met Ajax over zijn vertrek.

In het Cruijff-plan ligt de focus op opleiden. Jonk stoorde zich aan de dure aankopen die de ontwikkeling van talent zijns inziens in de weg staan.

Cruijff schrijft maandag dat hij hoopt dat Ajax "weer in handen van de leden" komt. "Ik heb geen verstand van aandelen, maar misschien bestaat er toch een mogelijkheid om Ajax van de beurs te halen. We moeten van de situatie af dat de club in handen is van mensen die in het voetbal terecht zijn gekomen, maar eigenlijk niets met voetbal te maken hebben."

Motie

Een groep vooraanstaande leden van Ajax overweegt donderdag tijdens de vergadering een motie in te dienen tegen de bestuursraad, bestaande uit voorzitter Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor.

Als dat gebeurt, dan kunnen de ruim zevenhonderd stemgerechtigde leden hun vertrouwen in het bestuur uitspreken of opzeggen.

Lees meer over:
Tip de redactie