Voetbal

Lukaku ziet groepsgenoten België en Italië als favorieten voor EK-zege

Romelu Lukaku ziet België en Italië als twee van de favorieten om het EK in Frankrijk volgend jaar te winnen. De twee landen werden zaterdag bij de loting in Parijs aan elkaar gekoppeld in de groepsfase.

"We moeten echt oppassen voor Italië", zegt de Belgische spits van Everton in gesprek met NU.nl.

"Bondscoach Antonio Conte heeft komende zomer voor het eerst een maand de tijd om aan zijn ploeg te bouwen. En we weten wat hij in het verleden bij Juventus heeft gepresteerd. Als hij de tijd krijgt om een tactisch plan uit te werken, dan kan Italië het EK winnen. Net als België trouwens."

De 22-jarige Lukaku, die al veertig interlands speelde voor de Rode Duivels, was zondag in Nederland. Hij zag daar de Europese finale van het Nike Winner Stays toernooi in de Gashouder in Amsterdam. Voor een dag was hij in het land dat zich niet wist te plaatsen voor het EK.

"Het is spijtig dat jullie er niet bij zullen zijn. Maar ja, c'est la vie. Ik vind het best leuk om nu eens beter te zijn dan Nederland. Hopelijk blijft dat voor langere tijd zo."

Wat maakt het Belgisch elftal zo goed?
"Het feit dat we heel veel spelers hebben die aan de top spelen. En dat als het minder gaat, we altijd één of twee spelers hebben die met één goed moment een wedstrijd kunnen beslissen. Zo winnen we ook weleens.”

Jullie zijn met Italië, Zweden en Ierland ingedeeld in de zogeheten 'groep des doods'. Wat dacht je toen je naar de loting keek?
"Ik heb het niet live gezien, want we zaten te eten met de selectie van Everton. Mijn Belgische ploeggenoot Kevin Mirallas zei het tegen me aan tafel. En daarna ging het snel rond. Mijn Ierse ploeggenoot Séamus Coleman begon te schreeuwen toen hij hoorde dat hij tegen ons moet spelen. Best leuk om op zo’n manier met het team de loting mee te maken."

Maak jij je al zorgen met zo’n zware loting?
"Het zal niet makkelijk worden, dat is zeker en vast. Maar als we ons goed voorbereiden, dan moet het goed komen in de groepsfase."

Je noemde Italië al. Welke landen kunnen in jouw ogen nog meer Europees kampioen worden?
"Frankrijk. En Duitsland, want die staan er altijd op grote toernooien. Spanje kan ook de titel pakken. En ook van Engeland verwacht ik wel wat."

En België hoort ook in dat rijtje?
"Absoluut."

België is zestien jaar lang niet op een EK geweest. Je kunt daarom ook zeggen: het zou al goed zijn als we pakweg de kwartfinales halen…
"Onze ambitie moet niet de kwartfinale zijn. Die moet verder liggen."

Jullie beginnen een beetje op Nederland te lijken. Wij riepen in de aanloop naar een EK of WK ook nog weleens dat we de titel konden pakken.
"Ja, die sportieve arrogantie heeft België nu ook. Soms voelt dat nog wel een beetje raar omdat het geen Belgische gewoonte is. Maar laten we van die sportieve arrogantie maar onze kracht maken. Als je goed bent, dan mag je dat best beseffen."

Tot slot: Jamie Vardy scoorde dit seizoen elf Premier League-wedstrijden op rij voor Leicester City en verbeterde daarmee een record. Jij staat nu op zes keer op rij bij Everton. Moet Vardy zich al zorgen maken?
"Haha, we zullen zien hoever ik kom. Ik werk hard, mijn lichaam is in orde en alles lijkt er nu ook uit te komen bij Everton. Volgende week spelen we toevallig tegen Vardy en Leicester. Het belangrijkste is dat we dan gewoon winnen, al zou het wel lekker zijn als ik weer scoor."

Tip de redactie