Voetbal

Veltman hoopt dat Ajax na winterstop ook 'grote wedstrijden' gaat winnen

Joël Veltman hoopt dat Ajax na de winterstop ook de topwedstrijden gaat winnen. Na een nederlaag tegen PSV, puntenverlies tegen Feyenoord en de uitschakeling in Europa, verloor de verdediger zondag met de Amsterdammers de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht (1-0).

"Er wordt vaak gezegd dat we de grote wedstrijden niet winnen. Dat moet na de winterstop anders", aldus Veltman, die volgende week tegen De Graafschap de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft speelt met Ajax.

De 23-jarige international zal de eerste seizoenshelft ook niet helemaal met een goed gevoel afsluiten, zelfs niet als Ajax zich volgende week kroont tot 'Herbstmeister'.

"Dat komt doordat we het in de Europa League niet goed gedaan hebben en er in beker ook uit liggen. In twee competities is het al voorbij en dus moeten we de derde wel pakken: het kampioenschap. En dat kan met deze selectie. De titel zal ook een hoop verzachten, al moet Ajax natuurlijk altijd kampioen worden."

Door de nederlaag zondag tegen FC Utrecht bewees Ajax zichzelf een slechte dienst in de strijd om die titel. In plaats van te profiteren van het gelijkspel van PSV tegen Roda JC (1-1) kwamen de Eindhovenaren juist dichterbij. Ook Feyenoord deed dankzij een punt (1-1) bij FC Groningen geen slechte zaken.

Veltman merkte dat er in de Galgenwaard niet heel veel meer inzat dan de 1-0 nederlaag. "Als ik zeg dat we één kans hebben gehad, dan overdrijf ik misschien wel. Meer dan 0-0 zat er dus niet in. Het was ook geen ouderwetse Utrecht-Ajax, qua spel niet en qua kansen niet. Maar daarom is het wel zuur dat we op het laatst toch nog een doelpunt tegen kregen."

Lange ballen

Dat FC Utrecht ervoor koos om zich in te laten zakken in plaats van aan te vallen, deed de amusementswaarde van de wedstrijd geen goed. Veltman had niet verwacht dat de thuisclub zo teruggetrokken zou spelen.

"Ik had verwacht dat ze vol voor de aanval zouden gaan. Het oogde van beide kanten nu misschien minder spectaculair dan anders. Na rust ging FC Utrecht zelfs nog meer teruggetrokken spelen. Het was voor ons daardoor moeilijk om de ruimtes te vinden." 

"We probeerden het nog wel via de zijkanten. En nadat we met 1-0 achter kwamen, hanteerden we ook nog de lange bal. Maar dat werkte ook niet echt. We creëerden niets."

Door de zege van FC Utrecht denkt de achtvoudig international dat Ajax er rekening mee moet houden dat andere ploegen de koploper ook wat meer teruggetrokken tegemoet zullen treden.

"Ik ben er niet bang voor, maar je kunt het wel verwachten. Roda JC deed het zaterdag ook tegen PSV, die zakten ook heel erg in. Het enige wat daartegen helpt is snel 1-0 maken, want dan moet een tegenstander komen. Maar zolang dat niet gebeurt, is het moeilijk om er doorheen te komen."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie