België is zaterdag in Parijs bij de loting voor het EK voetbal volgend jaar in Frankrijk gekoppeld aan Italië. Ierland en Zweden zijn de andere tegenstanders van de Belgen in groep E.

Het toernooi, waar Nederland zich niet voor wist te plaatsen, begint op 10 juni met de wedstrijd in groep A tussen gastland Frankrijk en Roemenië in het Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. Exact een maand later wordt de finale in hetzelfde stadion gespeeld.

De andere twee landen in groep A, Albanië en Zwitserland, nemen het op 11 juni tegen elkaar op in Lens. Daarmee lijkt Frankrijk relatief goed geloot te hebben.

De nummers één en twee en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Het is voor het eerst dat er een EK gespeeld wordt met 24 landen, in 2012 waren het er nog zestien.

België

België zit in de zogeheten 'groep des doods'. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots begint op 13 juni met de wedstrijd in Lyon tegen de Italianen, die in 1968 Europees kampioen werden. Op 18 juni volgt in Bordeaux de confrontatie met Ierland, waarna de groepsfase op 22 juni wordt afgesloten met de wedstrijd in Nice tegen Zweden.

In groep B staat op 16 juni in Lens het Britse onderonsje tussen Engeland en debutant Wales op het programma. Rusland en Slowakije zijn de andere twee landen in die groep.

Wereldkampioen Duitsland werd net als op het WK 2006 en het EK 2008 gekoppeld aan Polen. Oekraïne en het debuterende Noord-Ierland zitten ook in groep C.

Regerend Europees kampioen Spanje neemt het in groep D op tegen Tsjechië, dat Oranje uitschakelde in de voorrondes. Turkije, dat in de kwalificatie ook te sterk was voor Nederland, en Kroatië completeren de groep.

Portugal lijkt relatief gunstig geloot te hebben. De verliezend finalist van 2004 werd in groep F gekoppeld aan Oostenrijk en de debutanten Hongarije en IJsland.

De groepsindeling

Groep A: Frankrijk, Albanië, Roemenië, Zwitserland

Groep B: Engeland, Wales, Slowakije, Rusland

Groep C: Duitsland, Noord-Ierland, Polen, Oekraïne

Groep D: Spanje, Tsjechië, Turkije, Kroatië

Groep E: België, Ierland, Zweden, Italië

Groep F: Portugal, IJsland, Hongarije, Oostenrijk