Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sepp Blatter

Blatter herhaalt onschuld in omkoopschandaal met ISL

Sepp Blatter stelt dat hij nooit heeft gemerkt dat marketingbureau ISL in de jaren negentig smeergeld heeft betaald aan FIFA-officials in ruil voor tv- en marketingdeals.
Door ANP/NU.nl

''Want dan had ik gezegd dat ze er mee op moesten houden'', aldus de 79-jarige Zwitser maandag tegen een Duitse radiozender. 

''Daarnaast ben ik boos, want ik word overal verantwoordelijk voor gehouden. Ik blijf strijden voor vrijspraak.''

Blatter is op dit moment geschorst als voorzitter van de FIFA wegens zijn rol in vermeende corruptieschandalen. Volgens de BBC wist Blatter dat ISL in het verleden 90 tot 100 miljoen dollar smeergeld heeft betaald.

De Engelse omroep baseert zich op een brief van voormalig FIFA-voorzitter Joao Havelange, die schrijft dat zijn opvolger van alles op de hoogte was. De FBI zou de rol van Blatter in deze zaak inmiddels onderzoeken.

Blatter ontkende al eerder elke betrokkenheid met het omkoopschandaal.

2012

De ISL-zaak werd juridisch gesloten in 2010, maar in 2012 werd toch duidelijk wat er in grote lijnen was gebeurd toen de Zwitserse justitie documenten vrijgaf over de zaak.

Blatter is al voorlopig geschorst door de ethische commissie vanwege een schimmige betaling aan UEFA-baas Michel Platini in 2011. Tegen de Zwitser loopt bovendien een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping


Lees meer over:

FIFASepp Blatter

Aanbevolen artikelen