Ron Vlaar keert terug bij AZ. De verdediger, die zonder club zat, tekent een contract tot het eind van het seizoen bij de club uit Alkmaar.

Dat bevestigt AZ maandag op de website van de club. Vlaar moet alleen nog de medische keuring doorstaan, maar naar verwachting zet hij nog deze week zijn handtekening onder de verbintenis.

De Oranje-international trainde al mee bij de club uit Alkmaar nadat zijn contract bij Aston Villa na vorig seizoen afliep. Daar weigerde hij bij te tekenen. Vlaar (30) hoopte op een nieuw avontuur, maar een forse knieblessure zette hem buitenspel.

Sinds begin oktober werkte Vlaar bij AZ aan zijn herstel. Hij doorliep de jeugdopleiding in Alkmaar en speelde veertien wedstrijden in de hoofdmacht voordat hij in 2006 op jonge leeftijd overstapte naar Feyenoord.

Hij verliet de Rotterdamse club in 2012 voor Aston Villa. Vorig jaar was Vlaar een vaste waarde in het Nederlands elftal dat derde werd op het WK in Brazilië.

Rust

Vlaar geeft aan dat de keuze voor hem een logische is. "Uiteindelijk moest ik een keuze maken voor mijn toekomst en ik wil gewoon heel graag voetballen, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik heb besloten dat ik dat hier wil doen. Daar ben ik heel blij mee en geeft veel rust in mijn lijf."

"Ik heb nog een paar stapjes te maken in mijn revalidatie. Dat wil niet zeggen dat ik niet fit ben, maar ik zal weer wat wedstrijdminuten moeten gaan maken. Ik vind het ook heel prettig dat ik dichter bij mijn kinderen kan zijn."

Vanaf de zijkant zag Vlaar dat AZ de laatste weken niet optimaal presteerde. De verdediger hoopt met de huidige nummer tien van de eredivisie weer goede resultaten te boeken.

"Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van dit elftal en dat we weer de resultaten halen die bij deze ploeg horen. De afgelopen weken waren wat moeizamer, maar er wordt keihard geknokt om daar weer bovenop te komen."

In oktober legde AZ met Mounir El Hamdaoui al een andere transfervrije oud-speler van de club vast. De 31-jarige aanvaller was clubloos nadat zijn verbintenis bij Fiorentina afliep.