ADO Den Haag is in financiële problemen gekomen door het uitblijven van beloofde betalingen van de Chinese eigenaar Hui Wang.

Een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro dreigt, maakte de directie maandag bekend op een persconferentie in het stadion.

ADO wacht al lange tijd op twee beloofde betalingen van in totaal 1,9 miljoen euro door grootaandeelhouder United Vansen, het sportmarketingbedrijf van eigenaar Wang.

De Chinese ondernemer betaalde een jaar geleden zo'n acht miljoen euro om ADO over te nemen van Mark van der Kallen. Met een extra storting van anderhalf miljoen euro zorgde Hui Wang er tevens voor dat de club uit Den Haag voor het eerst sinds 2006 weer een positief eigen vermogen had.

De jaarcijfers van ADO kleurden wel rood. De club presenteerde maandag over afgelopen boekjaar een negatief resultaat van zo'n 700.000 euro.

Categorie 1

Algemeen directeur Jan Willem Wigt vreest dat ADO in categorie 1 van de KNVB-licentiecommissie belandt als Wang niet snel met geld over de brug komt. Dat zou betekenen dat de club onder curatele van de bond komt te staan.

Op 18 december vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats. "Dat wordt een belangrijke dag'', zei Wigt. Als het Chinese geld dan niet binnen is, moet ADO zijn ambities gaan bijstellen.

Op versterkingen in de winter hoeft trainer Henk Fraser in ieder geval niet te rekenen. ''Dat kunnen we op onze buik schrijven'', zei Wigt, die geen idee heeft waarom Wang de gemaakte afspraken niet nakomt. ''De communicatie is zeer pover, dat zet de relatie onder druk. Afspraken niet nakomen kan natuurlijk niet.''

Advocaat

Zondag pleitte Dick Advocaat voor een einde van de Chinese invloed bij ADO. De oud-speler van de club in de jaren zestig en zeventig vindt dat de eredivisionist weer in Haagse handen moet vallen.

Begin november werd bekend dat Advocaat met ADO in gesprek was over een rol binnen de club. Volgens de voormalig bondscoach van Oranje is dat nog altijd een optie.

ADO staat momenteel dertiende in de eredivisie. De ploeg van Fraser won vrijdag met 1-0 bij AZ en heeft zestien punten uit vijftien duels.