In een duel in de onderste regionen van de eredivisie heeft Willem II zondag in eigen huis met 3-0 gewonnen van SC Cambuur. NEC sleepte ondanks een 2-0 achterstand bij rust een gelijkspel uit het vuur tegen PEC Zwolle: 2-2.

Guus Joppen, Erik Falkenburg en Stijn Wuytens verzorgden de productie voor de Tilburgers, die hun vijftiende plaats verstevigden. Nummer zestien FC Twente volgt nu op vier punten.

SC Cambuur staat nog steeds zeventiende met zeven punten, twee meer dan De Graafschap.

De bezoekers, die door verschillende blessures met een alternatieve verdediging aantraden, moesten al na twaalf minuten een domper verwerken. Uit een indraaiende vrije trap kopte de volledig vrijgelaten verdediger Joppen raak.

Een antwoord van Cambuur bleef uit en ook Willem II stichtte verder weinig gevaar in de eerste helft.

Na de onderbreking kwam de ploeg uit Leeuwarden aanzienlijk beter voor de dag, met onder meer schietkansen voor Sjoerd Overgoor.

Loopactie

Een gelijkmaker bleef uit en langzamerhand nam Willem II de regie weer over. Na enkele riante kansen die werden gemist, sloeg Falkenburg in de tachtigste minuut toe na een slimme loopactie en weinig overtuigend keeperswerk van Harm Zeinstra.

Met een fraaie vrije trap maakte Wuytens aan alle illusies van de bezoekers definitief een einde.

Het gebeurde pas eenmaal eerder dat SC Cambuur in de eerste vijftien wedstrijden van een eredivisieseizoen zonder zege bleef: in 1993/1994. In die jaargang zou de formatie uit Leeuwaren degraderen.

NEC-PEC Zwolle

Het treffen tussen NEC en PEC Zwolle eindigde in een 2-2 gelijkspel. De bezoekers stonden halverwege nog met 2-0 voor door treffers van Trent Sainsbury en Lars Veldwijk.

Via goals van Janio Bikel en Anthony Limbombe knokte NEC zich terug. NEC bezet met 24 punten de zevende plaats na vijftien speelrondes, PEC Zwolle staat achtste met 22 punten.

Marco van Duin verdedigde het doel van NEC. De vierde keeper dankte zijn uitverkiezing aan blessures van Hannes Halldórsson, Joshua Smits en Benjamin Kirsten. Hij kon weinig doen aan de eerste treffer van TSainsbury in de eredivisie.

NEC kreeg aanvankelijk de beste kansen op de openingstreffer. Limbombe verzuimde echter tot twee keer toe doelman Kevin Begois te passeren. NEC was niet alleen slordig met afwerken, de ploeg speelde voor rust ook in een te laag tempo. Dat veranderde in de tweede helft toen de Gelderse club aan een inhaalrace begon.

Doelman Begois mocht zich aanrekenen dat Bikel de spanning terug bracht (1-2). Hij had vervolgens ook geen antwoord op een prachtig schot van Limbombe (2-2).

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie