Het uitvoerend comité van de FIFA zou er in 1998 op de hoogte van zijn geweest dat Michel Platini als 'sportief directeur' van de wereldvoetbalbond zou zijn aangesteld voor een jaarsalaris van één miljoen Zwitserse frank.

Dat bericht de Franse krant Le Journal du Dimanche na het inzien van een document van 23 pagina's dat de Fransman zou kunnen ontlasten.

Het uitvoerend comité werd naar verluidt bij een vergadering in Stockholm geïnformeerd over de functie van Platini, die rapporteerde aan de toen net gekozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Er zou ook een contract circuleren.

De 60-jarige Fransman werd in oktober voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA wegens het ontvangen van een dubieuze betaling (1,8 miljoen euro) van Blatter, die dezelfde sanctie kreeg opgelegd.

Dit bedrag werd pas in 2011, negen jaar nadat Platini zijn werkzaamheden had afgerond, overgemaakt op de rekening van de Fransman.

Volgens beide bestuurders gebeurde dit omdat de FIFA begin deze eeuw over onvoldoende liquide middelen beschikte om Platini's salaris meteen te betalen.

Verkiezingen

De ethische commissie van de FIFA rondde onlangs het onderzoek naar Platini en Blatter af. In dat rapport werden sancties geëist. De zaak zorgde ervoor dat Platini zich niet kandidaat mocht stellen voor de FIFA-verkiezingen.

Later deze maand zullen beide bestuurders een verklaring afleggen bij de ethische commissie. Mogelijk nog dit jaar wordt de definitieve straf bekend. Een levenslange schorsing voor Platini en Blatter behoort tot de mogelijkheden.