​Trainer Frank de Boer heeft zaterdag genoten van Ajax in het ruim gewonnen thuisduel met sc Heerenveen (5-2).

"Het draait lekker", analyseert de trainer van de Amsterdammers. "De eerste zeventig minuten waren goed. Het is wel jammer dat we onnodig twee doelpunten hebben weggegeven. Dat hoort kennelijk op pakjesavond."

De Boer heeft niet het gevoel dat zijn team over twee competitieduels toe is aan de winterstop. "Ik ben blij met een brede selectie."

"Donny van de Beek deed het weer fantastisch. Viergever verving de geschorste Riedewald goed. Het grote verschil met vorig jaar is dat we na balverlies goed staan opgesteld. Daardoor hebben we vaak snel de bal weer. Ik heb ook mooie aanvallen gezien."

"We scoren voor het derde thuisduel op rij minimaal vijf keer. Dat wil ons publiek graag zien. Als we deze inzet blijven leveren, dan zijn we lastig te verslaan. Het is dus aan ons om dit te blijven opbrengen."

Fischer

Viktor Fischer was met twee treffers en een assist belangrijk bij de koploper. "Ik weet niet eens of ik nu zo veel beter speelde dan vorige week", zegt de Deen na afloop in de Arena. "Maar gelukkig gingen ze er nu wel in."

Fischer miste vorige week tegen PEC Zwolle vier bijzonder grote kansen. Direct na dat duel beloofde de aanvaller beterschap. Tegen Heerenveen hield de Deen woord.

"We kregen best veel ruimte", analyseert de 21-jarige buitenspeler. "En we speelden een goed positiespel. Zo zijn we lastig te verdedigen. De goals hebben we stuk voor stuk goed uitgespeeld."

"Het is wel jammer dat we die twee tegentreffers zo makkelijk weggeven. Maar ik denk dat de supporters een leuke wedstrijd hebben gezien."

De Haan

Interim-coach Foppe de Haan van Heerenveen zocht voor het uitduel in de Arena naar beelden van het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Uruguay op het WK van 1974.

"Ik heb mijn spelers laten zien hoe Van Hanegem en Neeskens van het veld kwamen. Die agressiviteit konden wij tegen Ajax gebruiken", zegt de 72-jarige Fries. "Maar helaas hebben we dat niet kunnen brengen. Ajax was veel beter. Technisch vaardiger en verrassend met al die positiewisselingen."

"Ik heb genoten van die 1-0, al moet ik natuurlijk treuren", bekent De Haan over de openingstreffer van Fischer. "Ajax was veel en veel beter. Of mijn spelers geklaagd hebben over het gladde veld in de Arena? Nee, gelukkig niet. Dat moeten ze ook niet doen. Dat lijkt me niet gepast."