Ajax heeft zaterdag geen steek laten vallen in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De eredivisiekoploper zegevierde met 5-2. Halverwege koesterde de formatie van trainer Frank de Boer al een 3-0 voorsprong in de Arena.

Viktor Fischer en Davy Klaassen hadden een groot aandeel in de zege van de Amsterdammers. De Deen scoorde tweemaal en verzorgde ook nog één assist. Klaassen maakte één treffer en zorgde voor twee voorzetten die leidden tot een doelpunt.

Met de zege bracht Ajax het puntentotaal op 38. PSV, dat eerder op de dag met 1-0 won bij Vitesse, staat tweede met 34 punten. Feyenoord (32 punten) kan de tweede plaats zondag heroveren als het in De Kuip afrekent met subtopper Heracles Almelo.

Het sc Heerenveen van interim-coach Foppe de Haan staat elfde met zeventien punten.

Ajax sloeg bij de eerste de beste mogelijkheid toe in de Arena. Fischer klopte Heerenveen-doelman Erwin Mulder na te zijn vrijgespeeld door Klaassen.

De bezoekers leken even aan te dringen, maar al snel nam Ajax het initiatief weer over. Het overwicht werd snel omgezet in doelpunten.

Geen inhaalrace

Halverwege de eerste helft maakte Arek Milik er vanuit de draai 2-0 van en vijf minuten later werd Amin Younes geen strobreed in de weg gelegd op weg naar Ajax' derde goal.

Na de onderbreking verkleinde Heerenveen de achterstand via Mitchell te Vrede, die profiteerde van onoplettendheid in de verdediging van de thuisploeg. Een Friese inhaalrace bleef evenwel uit. Na een snel uitgevoerde aanval en opnieuw op aangeven van Klaassen scoorde Fischer in de 54e minuut de 4-1.

Nadat Milik een penalty hoog over had geschoten, tekende Klaasen zeventien minuten voor tijd alsnog voor de vijfde treffer van de thuisploeg. Te Vrede gaf de score nog een iets draaglijker aanzien voor de bezoekers door een fout van Jasper Cillessen, die een terugspeelbal van Joël Veltman slecht verwerkte, af te straffen.

Rentree

Bij Ajax maakten Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer in de tweede helft hun rentree. Zowel de middenvelder als de aanvaller was enkele weken uit de roulatie met een blessure.

Ajax stond er sinds de eeuwwisseling niet zo goed voor na vijftien wedstrijden. In het seizoen 1997/1998 hadden de hoofdstedelingen voor het laatst minimaal 38 punten in dit stadium van de competitie. De teller stond toen zelfs op 43 punten.

Donderdag stuit Ajax in Europa League-verband op Molde FK. De Amsterdammers gaan alleen naar de volgende ronde bij een zege én als Fenerbahçe verliest van Celtic.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie