Het eredivisieduel tussen Excelsior en FC Twente is zaterdag geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Daarmee kwam een einde aan een reeks van vijf nederlagen van de Tukkers. FC Utrecht klopte in Doetinchem hekkensluiter De Graafschap met 1-0.

Excelsior, dat de twaalfde plaats bezet in de eredivisie, gaf tegen FC Twente een 1-0 voorsprong uit handen op Woudestein.

In de eerste helft golfde het spel op en neer met kansen voor beide teams. Het was Excelsior dat de score na 38 minuten opende via Tom van Weert. De aanvaller schatte een voorzet van Bas Kuipers op waarde.

Na de hervatting kreeg Excelsior verschillende kansen om de marge te vergroten. FC Twente deed wat terug via Renato Tapia, die de lat raakte.

Een kwartier voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Hakim Ziyech strafte een fout bij Excelsior af - Jeff Stans leverde de bal in - en bleef oog in oog met doelman Tom Muyters koel.

Met het punt schoot FC Twente weinig op. De Tukkers staan met tien punten nog altijd zestiende, een plek die aan het einde van de rit leidt tot deelname aan de play-offs om lijfsbehoud.

Cruciale weken

FC Twente stond er na vijftien wedstrijden nog nooit zo slecht voor in de eredivisie. Het oude clubrecord stamde met dertien punten uit 1982/1983, het seizoen waarin de club uiteindelijk zou degraderen.

De landskampioen van 2010 staat aan de vooravond van een paar cruciale weken.

De clubleiding van de Tukkers moet uiterlijk woensdag de licentiecommissie van de KNVB een toelichting geven over de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen en later deze maand vergadert de gemeenteraad van Enschede over de herfinanciering van een lening.

De Graafschap-FC Utrecht

Hekkensluiter De Graafschap moest op De Vijverberg zijn meerdere erkennen in FC Utrecht. Een treffer van Rico Strieder besliste het duel in Doetinchem: 0-1. FC Utrecht speelde 23 minuten in ondertal door een rode kaart van Mark van der Maarel.

De Graafschap, dat vorige week ten koste van SC Cambuur voor het eerst zegevierde dit seizoen, bleef steken op vijf punten. FC Utrecht overnacht als nummer acht met 22 punten.

Het begon nog zo veelbelovend voor De Graafschap. Cas Peters troefde in de zevende minuut Timo Letschert af in een duel en leek de score te kunnen openen. Utrecht-doelman Robbin Ruiter redde echter bekwaam. Letschert verdween meteen van het veld met een eerder opgelopen armblessure, Chris Kum was zijn vervanger.

Utrecht kwam in de 34e minuut op voorsprong dankzij Strieder. Nacer Barazite was doorgebroken op rechts en bediende Patrick Joosten, die de bal teruglegde op de Duitser. Zijn geplaatste schot was te veel voor doelman Hidde Jurjus, die kort voor rust wel knap redde op een inzet van Barazite.

Barazite bleef ook na rust de gevaarlijkste man. Eerst stuitte hij op Jurjus, die de bal tot corner kon tikken. Uit die hoekschop belandde de bal opnieuw bij de aanvaller, die nu de binnenkant van de paal trof.

De Graafschap stelde er weinig tot niets tegenover. Ook met een man meer kwamen de 'Superboeren' amper in de buurt in het doel van Ruiter.