Wim Jonk vindt dat het hervormingsplan van Johan Cruijff bij Ajax al vanaf het begin niet goed werd uitgevoerd.

De Amsterdamse club en de hoofd jeugdopleiding gingen deze week uit elkaar. Aanvankelijk zou er een arbitragezaak volgen over het vertrek, maar beide partijen kwamen alsnog tot een akkooord.

"Het was belangrijk om tot een goede taakverdeling te komen. Daar heb ik ook snel op gehamerd", kijkt Jonk tegenover De Telegraaf terug op zijn start bij Ajax in 2011 en de uitvoering van plan Cruijff.

"Laten we nog eens goed kijken welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij wie horen, want anders kom je in elkaars vaarwater en dat werkt niet. Dat is wel gebleken. De taakomschrijvingen zijn nooit goed uitgewerkt."

Uit onvrede over de uitvoering van het plan schoof Jonk de laatste tijd niet meer aan bij vergaderingen van het technisch hart van Ajax, waar onder meer Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Marc Overmars zitting in hebben.

Bijzaken

De kritiek die daarop volgde was volgens Jonk onterecht. "Dat mensen mij mijn afwezigheid aanrekenen, vind ik heel kortzichtig", stelt hij.

"Ik heb het heel lang vol gehouden en heb steeds oplossingen aangedragen. Maar als er niks wordt gedefinieerd en je in discussies blijft terechtkomen over bijzaken, dan houdt het een keer op."

"Zeker als anderen over jouw spelers en medewerkers kunnen beslissen zonder dat ze de juiste informatie of betrokkenheid hebben. Dan kan je niet meebeslissen, vind ik."

Volgens Jonk werd er op veel fronten afgeweken van het plan Cruijff. "Dan heb je het over de speelwijze, de aankopen, de internationale samenwerkingen en hoe het technisch hart in elkaar steekt. Daar zijn niet de juiste keuzes in gemaakt."

Trots

Desondanks houdt Jonk ook een goed gevoel over aan zijn werkzaamheden bij Ajax. "Ik heb in elk geval een opleiding met meer structuur en meer aandacht voor het individu achtergelaten. Het aantal jeugdspelers dat al is doorgebroken bij het eerste, vervult me wel met trots."

"Er komen heel veel goede, mooie spelers door, met eigenschappen die nog verder moeten worden ontwikkeld. Maar het gaat erom dat je spelers aflevert met een bovengemiddeld niveau. En dat is wel gelukt."

Na het vertrek van Jonk liet Ajax weten op zoek te gaan naar een geschikte opvolger.