De twee vice-presidenten van de wereldvoetbalbond FIFA die donderdag werden opgepakt in Zürich, zijn voor negentig dagen geschorst.

De ethische commissie van de FIFA, onder leiding van Hans-Joachim Eckert, besloot Juan Angel Napout uit Paraguay en Alfredo Hawit uit Honduras vrijdag voorlopig uit te sluiten van alle voetbalgerelateerde activiteiten.

Dat was voor beiden sowieso al onmogelijk, aangezien Napout en Hawit een dag eerder op verzoek van de Amerikaanse justitie werden opgepakt in Zwitserland.

Napout is voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL. Hawit voert de CONCACAF aan, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Volgens justitie hebben de aangehouden officials miljoenen aan steekpenningen aangenomen in ruil voor het vergeven van marketingrechten rond voetbalwedstrijden.

Trujillo

De Guatemalaanse voetbalbaas Héctor Trujillo was vrijdag de volgende verdachte die werd opgepakt. De verdachte in de grote corruptiezaak bij de FIFA zat op een cruiseschip in Florida en werd bij de Amerikaanse grenscontroles opgepakt.

De Verenigde Staten willen dat alle verdachten, dertig in totaal, worden uitgeleverd. Sommigen zijn al uitgeleverd aan de VS. Trujillo, die wordt verdacht van omkoping en fraude, is zelf een rechter in Guatemala.

Ook is hij de secretaris-generaal bij de voetbalbond van het Midden-Amerikaanse land. Hij zou tonnen aan steekpenningen hebben aangenomen, in ruil voor marketingrechten bij WK-kwalificatiewedstrijden van Guatemala.