In een nieuwe corruptiezaak bij de FIFA is voor meer dan 200 miljoen dollar (ruim 180 miljoen euro) aan steekpenningen aangenomen door zestien verdachten. 

Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch donderdag op een persconferentie. 

Onder meer Ricardo Texeira, oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. Texeira zat vroeger ook in het uitvoerend comité van de FIFA.

Ook de leiders van de Zuid- en Noord-Amerikaanse voetbalbonden CONMEBOL en CONCACAF, Juan Angel Napout en Alfredo Hawit, worden verdacht. Het gaat om omkoping die draait om marketing- en tv-rechten.

Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om toernooien die al zijn gespeeld, maar ook om wedstrijden en toernooien die in de komende tien jaar plaatsvinden. Daarbij draait het bijvoorbeeld om WK-kwalificatiewedstrijden in zes Midden-Amerikaanse landen.

Aanhoudingen

Eerder op donderdag werden in Zürich opnieuw twee FIFA-leden opgepakt in hun hotel, op verzoek van de Amerikaanse justitie. De actie deed erg denken aan een eerdere reeks aanhoudingen in Zwitserland, in mei dit jaar.

Toen werden zeven officials van de wereldvoetbalbond opgepakt. In totaal werden toen veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie.

Acht verdachten in de corruptiezaken bij de FIFA hebben volgens de Amerikaanse justitie inmiddels schuld bekend, waaronder oud-bestuurder Jeffrey Webb. 

Vijf van hen maakten geen deel uit van de groep van veertien mensen die in mei werden aangeklaagd in een grote corruptiezaak bij de wereldvoetbalbond.

Video: Zestien officials aangeklaagd in FIFA-zaak

Amerikaanse justitie klaagt zestien officials aan in FIFA-zaak
Amerikaanse justitie klaagt zestien officials aan in FIFA-zaak