Ajax en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk zijn donderdag uit elkaar gegaan. Beide partijen zien daardoor af van een arbitragezaak.

Dat meldt Ajax donderdag. De club zegt op zoek te gaan naar een geschikte opvolger.

De directie van de Amsterdammers besloot op 10 november afscheid te nemen van Jonk. De voormalig middenvelder was het daar niet mee eens, waardoor op 16 december een arbitragezaak zou volgen.

Jonk schoof al maanden niet meer aan bij overleg van het technische hart van Ajax. Volgens hem werd het plan van Johan Cruijff door de overige leden Van der Sar (voorzitter), Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp niet goed uitgevoerd.

Uit onvrede over de situatie tussen de Amsterdamse club en Jonk stapte Cruijff halverwege november op als adviseur bij Ajax.

Onvoldoende draagvlak

Jonk ziet zijn vertrek uiteindelijk als de beste oplossing, zo laat hij weten. "Ik heb de afgelopen jaren met plezier bij Ajax gewerkt en alles gegeven voor de jeugdopleiding en het plan Cruijff."

"Nadat Ajax te kennen heeft gegeven niet door te willen met mij, heb ik samen met mijn advocaat oplossingen aangedragen om een procedure te voorkomen. Toch blijft Ajax het zien als arbeidsconflict. Dat zie ik anders: het gaat niet om mij, maar om de invulling en de uitvoering van Plan Cruijff."

Jonk voelde op dat gebied onvoldoende draagvlak binnen de club en besloot te vertrekken zonder arbitragezaak. "Dat doe ik met pijn in het hart, want ik ben en blijf Ajacied. Maar ik denk dat het in niemands belang is om dit voor een rechter uit te vechten. De toekomst van Ajax en het plan van Cruijff ligt wat mij betreft in handen van de leden."

Dankbaar

Algemeen directeur Dolf Collee zegt Jonk dankbaar te zijn voor zijn bijdrage bij Ajax. "Wim heeft de afgelopen jaren met zijn team veel veranderingen in gang gezet die goed zijn voor onze jeugdopleiding", aldus het bestuurslid.

"Vernieuwingen die passen bij een ambitieuze club als Ajax. Wij zijn hem daar dan ook zeer dankbaar voor. Wij wensen Wim veel succes in zijn verdere loopbaan."