Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
François Carrard

Comité wil dat FIFA-preses maximaal twaalf jaar aan de macht blijft

Het uitvoerend comité van de FIFA wil dat de volgende voorzitter van de wereldvoetbalbond en de 36 leden van het nieuw te vormen bestuur maximaal drie termijnen aan de macht zijn.
Door NU.nl/ANP

Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen die de hervormingscommissie onder leiding van François Carrard donderdag gepresenteerd heeft in Zürich. 

Over de voorstellen van het comité wordt op het FIFA-congres op 26 februari gestemd door de 209 FIFA-leden. Als het voorstel wordt aangenomen, dan mag een preses uiterlijk twaalf jaar zijn functie bekleden. Momenteel is er geen maximum.

Sepp Blatter, de huidige voorzitter van de FIFA die momenteel geschorst is, begon eerder dit jaar aan zijn vijfde termijn bij de FIFA. Hij is sinds 1998 aan de macht.

Zijn opvolger wordt op het congres van 26 februari gekozen. Secretaris-generaal Gianni Infantino van de UEFA, Jérôme Champagne, prins Ali bin Al-Hussein, sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa en Tokio Sekswale zijn de kandidaten.

Transparantie

De hervormingscommissie van de FIFA kwam donderdag met veel meer aanbevelingen die een einde moeten maken aan alle corruptieschandalen binnen de federatie.

"De motor is op gang, we zijn op koers'', zei Carrard bij de presentatie. ''Het eerste station is het congres in februari. Daarna moet de trein tijdens zijn reis nog veel stations bezoeken. De FIFA gaat door een diepe crisis'', erkende Carrard, die donderdagochtend hoorde dat nog eens twee leden van het uitvoerend comité waren opgepakt door de Zwitserse politie.

"Een crisis is echter ook een unieke kans voor verandering en vernieuwing. Dit leidt tot een nieuwe periode in de rijke historie van de FIFA. Het was indrukwekkend om te zien dat de bestuursleden van alle confederaties, met hun verschillende achtergronden, unaniem achter dit hervormingsproces gingen staan."

Transparantie staat daarbij volgens Carrard voorop, onder meer over de salarissen van de bestuurders. Ook moeten meer vrouwen in de FIFA-top komen. In de hervormingsplannen staat dat namens iedere confederatie minimaal één vrouw in het bestuur van de wereldvoetbalbond komt te zitten.

In de nieuwe organisatiestructuur wordt het huidige uitvoerend comité vervangen door een zogeheten council, met de nieuwe FIFA-voorzitter aan het hoofd. Die krijgt aanzienlijk minder macht dan het huidige bestuur. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een apart secretariaat, terwijl de council de koers en strategie van de FIFA bepaalt.

In dit orgaan komen 36 gekozen afgevaardigden van de zes confederaties te zitten, waarvan negen uit Europa. Alle kandidaten voor deze functies moeten eerst een integriteitscontrole doorstaan van een controlecommissie van de FIFA.

Mensenrechten

Alle geldstromen en processen binnen de FIFA worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité. Om efficiënter te kunnen werken, gaat het aantal comités binnen de FIFA terug van 26 naar negen. Tijdens het congres in februari wordt ook gestemd over het voorstel om een artikel over mensenrechten op te nemen in de FIFA-reglementen.

De mondiale bond wil zich daarmee aan internationaal erkende mensenrechten verbinden. De toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar leidde tot een stroom van kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties die wijzen op de slechte omstandigheden in Qatar.


Lees meer over:

FIFA

Aanbevolen artikelen