Het bestuur van de FIFA is donderdag niet tot een overeenkomst gekomen over een eventuele uitbreiding van het deelnemersveld van het WK van 32 naar veertig landen.

"We hebben erover gesproken, maar we hebben nog geen beslissing genomen", zei Issa Hayatou, waarnemend voorzitter van de FIFA, donderdag op de persconferentie van de FIFA in Zürich. Op een volgende vergadering wordt een eventuele uitbreiding opnieuw besproken. 

Mocht het daadwerkelijk tot een uitbreiding komen dan zal op zijn vroegst in 2026 een WK met veertig landen worden afgewerkt. Het is nog niet bekend waar dat WK gespeeld wordt. In 2018 is de mondiale titelstrijd in Rusland en vier jaar later in Qatar.

KNVB-voorzitter Michael van Praag pleitte eerder dit jaar in zijn campagne voor het FIFA-voorzitterschap voor uitbreiding van het WK naar veertig deelnemers.

Gianni Infantino, de huidige secretaris-generaal van de UEFA die kandidaat is om FIFA-voorzitter Sepp Blatter op te volgen, wil ook toe naar een toernooi met veertig landen.

Arrestaties

Later op donderdag zal de FIFA een persconferentie geven over eventuele andere hervormingsvoorstellen, die in Zürich besproken worden.

De voorstellen volgen op de corruptieschandalen die de FIFA al maanden in zijn greep houden. Donderdagochtend werden er in de Zwitserse stad opnieuw twee FIFA-officials gearresteerd op verdenking van corruptie.

De twee arrestanten zijn Juan Angel Napout, de Paraguyaanse voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL, en de Hondurees Alfredo Hawit, interim voorzitter van de Midden-Amerikaanse bond CONCACAF. Beiden zijn ook vicevoorzitter van het FIFA-bestuur.