​Bert van Marwijk kan zich allerminst vinden in de beslissing van de KNVB om Bert van Oostveen te herbenoemen in diens functie als voorzitter van het bestuur betaald voetbal.

"Ik vind het besluit moeilijk te begrijpen, moeilijk te bevatten ook", reageert de voormalig bondscoach in gesprek met Voetbal Interational.

Van Oostveen werd dinsdag ondanks forse kritiek op zijn functioneren aangewezen als "de juiste man op de juiste plek" en blijft daardoor minimaal tot 2019 verbonden aan de KNVB.

"Opmerkelijk", vindt Van Marwijk. "In het bedrijfsleven zou er, denk ik, anders zijn besloten. Want het beleid van de afgelopen jaren is niet heel duidelijk geweest, eerder onduidelijk."

Hiddink

In 2014 besloot directeur betaald voetbal Van Oostveen om Guus Hiddink aan te stellen als bondscoach van het Nederlands elftal, terwijl Ronald Koeman volgens velen de aangewezen persoon was.

"Het gebeurt niet vaak dat een trainer als Ronald Koeman zich openlijk aanbiedt als bondscoach. Het bestuur, met Van Oostveen als eindverantwoordelijke, is echter een andere weg ingeslagen. En nu blijkt wel dat die weg de verkeerde is gebleken", stelt Van Marwijk.

Hiddink werd eind juni van dit jaar al weer ontslagen door de KNVB en opgevolgd door zijn assistent Danny Blind, die sowieso al na het EK van 2016 in Frankrijk bondscoach zou worden.

Opvolger

Van Marwijk, thans bondscoach van Saoedi-Arabië, vermoedt dat de voetbalbond niet direct een geschikte opvolger had klaarstaan en daarom bij gebrek aan beter maar doorgaat met Van Oostveen.

"Het zal misschien ook moeilijk zijn om een goede vervanger te vinden voor die positie. Ik denk wel dat die te vinden is, al heb ik ook niet direct wat namen paraat, maar ik denk niet dat je iemand op zijn positie moet laten zitten omdat er nog geen vervanger klaar staat", aldus Van Marwijk.

"Je moet iemand beoordelen op zijn functioneren. En daar is de rvc waarschijnlijk tevreden over. Maar ik deel die mening niet."

De 63-jarige Van Marwijk, oud-trainer van onder meer Fortuna Sittard, Feyenoord, Borussia Dortmund en Hamburger SV, was van 2008 tot 2012 in dienst van de KNVB als bondscoach van het Nederlands elftal.