De KNVB beslist begin februari welke kandidaat de bond gaat steunen tijdens de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA.

"Dat doen we met het bondsbestuur op basis van de kandidaten en de verkiezingsprogramma's", vertelt directeur Bert van Oostveen van de KNVB dinsdag.

De Nederlandse voetbalbond schaarde zich aanvankelijk achter Michel Platini, de voorzitter van de UEFA die inmiddels geschorst is door de ethische commissie van de FIFA.

Van Oostveen benadrukte dat de KNVB een eigen koers vaart en niet zomaar achter een mogelijke gemeenschappelijke kandidaat van de Europese voetbalbond gaat staan.

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn uitgeschreven voor 26 februari. De vijf kandidaten zijn prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië, sjeik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa Bahrein, de Fransman Jérôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino en Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika.

Verhoging btw

De KNVB wil zo snel mogelijk met de overheid om de tafel om over de geplande verhoging van de btw te spreken. "Dat heeft namelijk grote nadelige gevolgen voor de top- en breedtesport", vindt Van Oostveen.

Het kabinet wil het mes zetten in het lage btw-tarief van 6 procent. Op levensmiddelen na moet alles worden overgeheveld naar het standaardtarief van 21 procent.

Volgens de KNVB moeten de 1,2 miljoen leden daarvoor opdraaien, omdat clubs genoodzaakt zijn contributies te verhogen.

De KNVB is ook van plan de zogenoemde 'Bos-tax' aan te kaarten. Volgens die wet moeten grootverdieners meer belasting gaan betalen. "Dat brengt onze concurrentiepositie nog verder in gevaar."