​Bert van Oostveen is dinsdag op de algemene vergadering betaald voetbal herbenoemd als voorzitter van het bestuur betaald voetbal bij de KNVB.

Door de nieuwe benoeming blijft de Noord-Hollander tot 1 januari 2019 als voorzitter betaald voetbal verbonden aan de voetbalbond, meldt de KNVB. Als directeur blijft Van Oostveen voor onbepaalde tijd actief in Zeist.

Van Oostveen voelt zich gesteund door de beslissing van de raad van commissarissen. "Ik voel onze herbenoeming vooral als een steun in de rug voor ons allemaal", reageert de bestuursvoorzitter, die veel kritiek kreeg rond de aanstelling en het ontslag van Guus Hiddink als bondscoach van Oranje.

"We hebben in sportief opzicht wind tegen en nu knokken we met zijn allen om ons voetbal terug te brengen op de plaats waar het hoort; op eindtoernooien dus."

Dat het Nederlands elftal ontbreekt op het EK van 2016 in Frankrijk werd wel meegenomen bij de keuze van de rvc, verklaart voorzitter Jan Lokhorst. "Natuurlijk hebben we elkaar diep in de ogen gekeken na de teleurstelling van Oranje en speelde dat mee bij de evaluatie van het functioneren van de directie."

"Maar de conclusie van de rvc is eensgezind daarover: als rvc maken wij een rationele keuze en dan is onze overtuiging dat Van Oostveen de juiste man op de juiste plek is. Als voorzitter van het bestuur en als directeur betaald voetbal.

Voetbalpiramide

Lokhorst benadrukt dat de bekritiseerde directeur betaald voetbal een belangrijke rol speelt binnen de voetbalbond. "Bert van Oostveen betekent veel voor de KNVB en ons voetbal."

"Onder zijn leiding wordt bijvoorbeeld eindelijk de voetbalpiramide hersteld waardoor er van een natuurlijke doorstroming tussen amateur- en profvoetbal sprake zal zijn, komen er met EK 2017 en EK 2020 twee prachtige toernooien naar Nederland, wordt er hard gewerkt aan een innovatieve voetbalcampus die in 2016 de deuren moet openen en zijn de financiën van het betaald voetbal structureel positief."

"Bovendien zorgt hij er samen met Michael van Praag in toenemende mate voor dat de KNVB een rol van betekenis speelt in de internationale voetbalwereld. Een rol, voor alle duidelijkheid, om trots op te zijn", aldus Lokhorst.

Technisch directeur

De kans is groot dat Van Oostveen op korte termijn een technisch directeur aanstelt bij de voetbalbond. "We gaan onze structuur opnieuw bekijken. De functie van technisch directeur komt ook aan bod."

De KNVB kreeg na het mislukte kwalificatietoernooi voor het EK van komende zomer in Frankrijk veel kritiek vanwege de afwezigheid van een technisch directeur en bekende oud-topvoetballers in de leiding en raad van commissarissen. Van Oostveen verklaarde nog niet zo lang geleden dat er nauwelijks werk was voor een technisch directeur bij de KNVB.

"Ik bedoelde dat we niets aan iemand hebben die maandag met bondscoach Danny Blind gaat koffie drinken en dinsdag aanschuift bij Fred Grim, de coach van Jong Oranje. Dan is de week snel voorbij. Maar er is misschien wel plek voor een technisch directeur als we het breder zien."

"Dan moet zo iemand met clubs gaan praten over opleiden en zo. En waarom we met een derde keus van Oranje onder negentien jaar naar een EK moeten omdat de grote jongens niet worden afgestaan. Dan moeten we het zien in een brede context. Ik denk dat op dit punt in het voorjaar een beslissing valt."

Decossaux

Van Oostveen trad in april 2009 toe tot de directie van de KNVB en werd op 1 januari 2010 lid van het bestuur betaald voetbal, om per 1 september van dat jaar benoemd te worden tot voorzitter.

Commercieel directeur Jean-Paul Decossaux werd tot 1 april 2019 herbenoemd door de KNVB.