Een Chinees consortium heeft voor een bedrag van 400 miljoen dollar (378 miljoen euro) dertien procent van de aandelen in de City Football Group (CFG) verworven. De CFG is de eigenaar van Manchester City.

Manchester City kondigt de deal dinsdag aan in een verklaring op de website.

De meervoudig Engels kampioen is sinds 2008 in handen van de Abu Dhabi United Group Investment and Development Limited (ADUG).

Mede dankzij de investeringen van de nieuwe eigenaars legde City in 2012 en 2014 beslag op de titel.

Tot dinsdag was sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, die aan het hoofd staat van ADUG, de enige aandeelhouder van de CFG.

Strategie

De CFG houdt er al jaren een internationale strategie op na. Naast City is het bedrijf eigenaar van Melbourne City FC, New York City FC en heeft het een minderheidsaandeel in de Japanse club Yokohama F. Marinos.

Aan de deal tussen het Chinese consortium en de CFG gingen maanden van onderhandelen vooraf. In oktober bracht de Chinese president Xi Jinping nog een bezoek aan Manchester City.

Hall of Fame

De toetreding van voormalig City-verdediger Sun Jihai tot de Hall of Fame van het Engelse voetbal leidde destijds tot veel ophef omdat Jihais cv zijn uitverkiezing niet zou rechtvaardigen.

Parlementariër Clive Efford noemde de keuze van het National Football Museum een typisch voorbeeld van het huidige voetbal, waarin geld zou dicteren. Jihais uitverkiezing zou een geste zijn richting Xi Jinping.