De gemeente Enschede is bereid te helpen om van FC Twente weer een gezonde club te maken.

Het college van burgemeesters en wethouders heeft de gemeenteraad maandag voorgesteld om in te stemmen met een herfinanciering van de huidige leenovereenkomst met FC Twente.

Het voorstel van de gemeente volgt op de week waarin een contract van FC Twente met investeringsmaatschappij Doyen Sports op straat kwam te liggen. De KNVB is met een onderzoek bezig naar de omstreden relatie tussen FC Twente en Doyen.

Gezien die ontwikkelingen heeft het college van B&W wel eisen gesteld in de nieuwe overeenkomst, die door het bestuur van FC Twente zijn geaccepteerd.

FC Twente zit al lange tijd in categorie 1 van de KNVB, de clubs die in financieel opzicht in moeilijkheden verkeren. De medewerking van de gemeente is voor de club nodig om naar categorie 2 te kunnen worden gepromoveerd.

Grolsch Veste

In de nieuwe overeenkomst staat onder meer dat FC Twente geen aandelen meer heeft in stadion De Grolsch Veste. Deze worden door een nieuwe, onafhankelijke stichting overgenomen, waardoor FC Twente jaarlijks huur gaat betalen.

Voor die nieuwe constructie heeft FC Twente een garantstelling van 32 miljoen euro nodig van de gemeente Enschede. Door die garantstelling kan de bestaande lening van de gemeente, die 17 miljoen euro bedraagt, direct worden afgelost.

Waarschijnlijk zal de gemeenteraad op maandag 14 december stemmen over het nieuwe voorstel.

Sportief gezien kent FC Twente tot dusver een dramatisch seizoen. De ploeg van trainer René Hake verloor zaterdag in eigen huis met 3-1 van concurrent Willem II en bezet de zestiende plaats in de eredivisie.