Lionel Messi, Neymar en de winnaar van de vorige twee jaar Cristiano Ronaldo zijn de drie spelers die kans maken op de Gouden Bal, de prijs voor beste voetballer van het jaar.

Dat maakte de FIFA maandag bekend. Het trio is overgebleven van een lijst van 23 spelers, waarop Arjen Robben de enige Nederlander was. Bondscoaches, de aanvoerders van nationale teams en journalisten hebben gestemd voor de prijs.

In de afgelopen twee jaar troefde Real Madrid-vedette Ronaldo zijn FC Barcelona-rivaal Messi af in de strijd om de 'Ballon d'Or'. In 2011 en 2012 waren de rollen omgedraaid.

Messi is recordhouder als viervoudig winnaar van de prestigieuze prijs (2009 tot en met 2012). De 28-jarige Argentijn eindigde sinds 2007 altijd minimaal in de top drie.

Drievoudig winnaar Ronaldo (2008, 2013 en 2014) zat sinds 2007 alleen in 2010 niet bij de eerste drie.

De 23-jarige Neymar heeft voor het eerst de laatste schifting voor de Gouden Bal overleefd. De Braziliaan won net als Messi de Champions League met Barcelona en maakte tot nu toe 45 goals in 2015.

Gala

De Gouden Bal wordt op 11 januari 2016 uitgereikt bij een gala in Zürich. Ook wordt dan duidelijk wie er kans maken op andere prijzen, zoals die voor beste doelpunt, beste voetbalster en beste trainer.

Ook de FIFA FIFPro World XI, het elftal voor de beste spelers van 2015, zal worden bekendgemaakt. Robben is één van de 55 genomineerden.

Overige Nominaties:

Beste coach (mannen): Josep Guardiola (Bayern München), Luis Enrique (FC Barcelona), Jorge Sampaoli (Chili).

Puskas Award (goal van het jaar): Alessandro Florenzi (AS Roma-FC Barcelona), Wendell Lira (Atlético-GO-Goianésia), Lionel Messi (FC Barcelona-Athletic Bilbao).

Beste speler (vrouwen): Carli Lloyd (VS), Aya Miyama (Japan), Celia Sasic (Duitsland).

Beste coach (vrouwen): Jill Ellis (VS), Mark Sampson (Engeland), Norio Sasaki (Japan).