De Jordaanse Prins Ali bin Al-Hussein belooft volledige transparantie bij de FIFA als hij in februari wordt verkozen tot voorzitter. 

"Alle boeken gaan in zijn geheel open. Salarissen, betalingen, alles. Ik denk dat de mensen er recht op hebben'', zei Bin Al-Hussein maandag in een interview met het Japanse persbureau Kyodo.

"De FIFA zit als organisatie helemaal aan de grond, maar we kunnen haar weer opbouwen", vervolgde Al-Hussein, die ook tot nog toe geheim gehouden documenten en contracten in de openbaarheid wil brengen. 

"Transparantie is het sleutelwoord, niet in woorden, maar in daden. Ik denk dat de nieuwe voorzitter die verantwoordelijke taak op zich moet nemen."

De 39-jarige prins is een van de vijf kandidaten voor de opvolging van Sepp Blatter. Hij gaat de strijd aan met de Zwitser Gianni Infantino, de Fransman Jérôme Champagne, Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa van Bahrein en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Eerder deze maand meldde Bin Al-Hussein al dat hij als hij verkozen wordt vast zal houden aan Rusland en Qatar als organisatoren van de WK's van 2018 en 2022.

Rapport

De nieuwe FIFA voorzitter wordt op 26 februari gekozen op een buitengewoon congres. Bin Al-Hussein was bij de vorige verkiezingen op 29 mei de enige tegenkandidaat van Blatter. 

De al geplaagde FIFA raakte in de periode rond het congres nog verder in opspraak en inmiddels lopen tegen diverse topbestuurders, onder wie Blatter, strafrechtelijke onderzoeken naar fraude en corruptie.

Deze week krijgt het dagelijks bestuur een rapport met aanbevelingen voor hervormingen.