Joshua Brenet kende een lastig begin van het seizoen, maar de linksback is de laatste weken goed op dreef en was zondag in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen AZ een van de meest opvallende spelers bij PSV.

"Het begint steeds lekkerder te lopen", aldus Brenet. "Ik heb ook meer vertrouwen. De trainer geeft me genoeg vertrouwen en zo zie je maar. Het gaat dan vanzelf."

De 21-jarige jeugdinternational gaf in het thuisduel met AZ de assist op de 2-0 van Luuk de Jong en was in de slotfase met een pegel op de lat zelfs dicht bij een treffer. Na afloop gaven verschillende medespelers hem een compliment.

"Joshua krijgt steeds meer wedstrijdritme. Woensdag tegen Manchester United deed hij het al geweldig en nu weer", zei aanvoerder De Jong.

Ook het PSV-publiek toonde zijn waardering voor Brenet, maar de verdediger blijft realistisch. "Het is mooi meegenomen maar daarvoor heb ik ook tegenslagen gehad. Ik blijf gewoon mezelf. Het kan snel gaan in het voetbal. De ene week ben je de held, de andere week ben je niks."

Rechtsbuiten

Brenet was lang een rechtsbuiten maar werd pas ontdekt toen hij vijf jaar geleden in de verdediging werd neergezet bij Zeeburgia. Bij PSV ontwikkelde hij zich verder als rechtsback maar afgelopen seizoen stond Santiago Arias hem nog in de weg.

Door de afwezigheid van de lang geblesseerde Jetro Willems en omdat de Deen Simon Poulsen zijn draai niet kan vinden op het niveau van PSV, belandde de rechtspoot op de linksbackpositie. In dertien van de veertien eredivisieduels plus alle wedstrijden in de Champions League stond Brenet dit seizoen in het basiselftal.

Zondag tegen AZ kreeg hij de kans om te excelleren. Met reservespits Jürgen Locadia als linksbuiten is er veel gelegenheid om de aanval te kiezen, een rol die hem bevalt.

"Ik ben aanvaller geweest, daar heb je profijt van maar het moet ook in je zitten. Het is altijd lekker om mee naar voren te gaan en om belangrijk te zijn. Het gaat toch om winnen en doelpunten maken.''

Titelverdediger PSV boekte tegen AZ de negende zege van het seizoen, waardoor de achterstand op koploper Ajax vier punten blijft. Met nog meer dan de helft van de competitie te spelen, ziet Brenet dat niet als een onoverbrugbaar verschil. "Ik heb volop vertrouwen dat we de punten gaan pakken om mee te gaan strijden om het kampioenschap."

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie