Het spel van Gaston Pereiro doet PSV-aanvoerder Luuk de Jong denken aan Sporting Lissabon-aanvaller Bryan Ruiz, met wie hij ooit samenspeelde bij FC Twente.

"Ik kan hem vergelijken met Ruiz. Die ging er altijd met dezelfde soort lichaamsbewegingen langs", zei De Jong na de 3-0 zege op AZ tegenover FOXSports.

"Zulke schijnbewegingen zijn moeilijk te verdedigen. Pereiro heeft de bal ook echt aan een touwtje. Een heerlijke voetballer."

De Jong scoorde twee keer in de thuiswedstrijd tegen AZ en daarvan maakte hij er één op aangeven van de 20-jarige Pereiro, die afgelopen zomer overkwam van Club Nacional uit zijn geboorteland Uruguay.

"Als hij langs zijn tegenstander gaat, hoef ik alleen maar positie te kiezen voor het doel. Hij wist me dit keer ook te bereiken en dus kon ik de bal er in tikken."

De Jong beseft wel dat nog niet alles goed is aan het spel van de Uruguayaan. "Hij loopt zich nog weleens vast, maar dat nemen we voor lief want hij kan zulke geniale dingen doen. Hij zoekt altijd de actie naar voren."

Brenet

Bij het andere doelpunt van De Jong was linksback Joshua Brenet de aangever. De Jong zag ook hem een goede wedstrijd spelen. "Joshua krijgt steeds meer wedstrijdritme. Woensdag tegen Manchester United deed hij het al geweldig en nu weer."

"Als hij opkomt is het steeds gevaarlijk, hij is vroeger ook buitenspeler geweest. En nu gaf hij een perfecte bal die ik binnen kon koppen."

De andere goal zondag in het Philips Stadion kwam niet op naam van De Jong, maar was een eigen doelpunt van AZ-verdediger Derrick Luckassen. Alle drie de goals vielen in de eerste helft.

"We hebben vaker zo’n goede eerste helft gespeeld met veel kansen, maar dan scoorden we slechts één keer. Nu maakten we er drie en dan weet je dat het over is voor een tegenstander. We waren oppermachtig."