PSV heeft zondag een eenvoudige thuiszege geboekt op AZ. De Eindhovenaren wonnen in het Philips Stadion met 3-0.

Halverwege stond de 3-0 eindstand al op het scorebord na een eigen doelpunt van AZ-verdediger Derrick Luckassen en twee goals van Luuk de Jong.

Door de zege verkleinde PSV de achterstand op koploper Ajax, dat eerder op zondag met 2-0 won bij PEC Zwolle, weer tot vier punten. Feyenoord was zaterdag al met 4-2 te sterk voor Excelsior en heeft een punt meer dan PSV.

PSV evenaarde ook nog een record met de thuiszege. De ploeg van trainer Phillip Cocu heeft nu 41 eredivisiewedstrijden achter elkaar minimaal één doelpunt gemaakt. Ajax en FC Twente presteerden dat eerder. Volgende week in de uitwedstrijd tegen Vitesse kan PSV het record alleen pakken.

Onhandig

Tegen AZ had PSV maar drie minuten nodig om tot scoren te komen, al kreeg het daarbij wel hulp van de uitploeg. Een corner vanaf de linkerkant werd door Luckassen onhandig in eigen doel gewerkt. 

Amper twee minuten later was het al 2-0. De opgeleefde linksback Joshua Brenet ging mee naar voren en vond met een goede voorzet het hoofd van De Jong, die overtuigend binnenkopte.

Bij afwezigheid van vleugelspelers Maxime Lestienne (trieste familie-omstandigheden) en Luciano Narsingh (blessure) kon ook de andere back, Santiago Arias, zich uitleven. Hij bediende Jürgen Locadia en Gaston Pereiro een paar keer uitstekend, maar zonder resultaat.

Aan de andere kant kwam het nieuwe AZ-aanvalsduo Vincent Janssen en Mounir El Hamdaoui nauwelijks in het spel voor. El Hamdaoui kreeg wel een kans, maar stuitte op PSV-keeper Jeroen Zoet.

In de slotfase van de eerste helft mocht De Jong zijn dertiende van het seizoen maken, nadat Pereiro zich door de AZ-verdediging had gewurmd en de bal in de voeten van de PSV-captain schoof.

Buitenspel

In de wetenschap dat de zege binnen was, nam PSV na rust ietwat gas terug. Dat kon ook omdat Luckassen zijn ongelukkige wedstrijd na een uur spelen compleet maakte met een rode kaart. In een duel sloeg hij uit irritatie De Jong tegen het hoofd en kon vertrekken.

Met tien man had AZ daarna nog moeten scoren uit een counter, maar El Hamdaoui verzaakte oog in oog met Zoet. In de slotfase leek het aan de andere nog wel een keer raak te zijn, maar de treffer van invaller Adam Maher werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel nadat Brenet de lat had geraakt.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie