Frank de Boer baalde zondag dat Ajax de gewonnen uitwedstrijd bij PEC Zwolle (0-2) niet al voor rust overtuigend besliste.

"Het had na de eerste helft gewoon vijf of zes tegen nul moeten zijn'', mopperde de trainer van de Amsterdammers.

"Dat was ook de juiste afspiegeling van de krachten geweest. Maar we maakten er maar één en moesten in de tweede helft weer vol aan de bak.''

Alleen Amin Younes was in de eerste helft trefzeker. Met name Viktor Fischer liet de nodige kansen liggen. Invaller Thulani Serero verdubbelde in de slotfase de score.

"Als je de tegenstander bij de strot hebt, dan moet je doorknijpen'', vervolgde De Boer. "Dat gebeurt ons wel vaker. Aan de andere kant kregen we ook veel kansen en gaven we nauwelijks iets weg. We hebben weer een lastige uitwedstrijd gewonnen. Alleen hadden we veel eerder afstand moeten nemen."

"We wisten dat PEC Zwolle soms overschakelt naar een systeem met vijf verdedigers, daar hadden we zaterdag gelukkig goed op getraind. We werden niet verrast en kregen kans op kans. Alleen moet je die mogelijkheden dan afmaken.''

Jans

Zijn collega Ron Jans van PEC schaamde zich zo erg voor het optreden van PEC in de eerste helft dat hij zijn spelers in de rust een duidelijke boodschap gaf. Zo kunnen we niet naar huis, stelde de coach. "In de tweede helft hebben ze in ieder geval geknokt. Dus wat mij betreft kunnen ze naar buiten."

"Wat begonnen wij slecht'', zei Jans. "Ajax kreeg kans op kans. Ze hebben ons in leven gelaten. Ik was erg blij met de achterstand van 1-0 bij rust. Na dertien minuten en vijftig seconden zijn we overgeschakeld naar een systeem met vijf verdedigers."

"Maar als je zo slecht begint, dan maakt het niet uit welke tactiek je kiest. Je weet dat een wedstrijd nooit twee dezelfde helften heeft. We hebben nog geprobeerd om er iets van te maken. Maar Ajax heeft dik en dik verdiend gewonnen.''