Koploper Ajax heeft zondag geen averij opgelopen in de eredivisie. De Amsterdammers waren in Zwolle te sterk voor PEC: 2-0.

Amin Younes voor rust en invaller Thulani Serero na de pauze waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Door de overwinning is het gat tussen Ajax en Feyenoord, dat zaterdag met 4-2 zegevierde bij Excelsior, weer drie punten: 35 om 32.

PEC zakte naar de achtste plaats op de ranglijst. De Zwollenaren hebben 21 punten uit veertien wedstrijden.

Op basis van de eerste helft was de zege van Ajax, waar Donny van de Beek zijn eredivisiedebuut maakte, verdiend te noemen. De ploeg van trainer Frank de Boer domineerde en zette PEC enorm onder druk tot diep over hun eigen helft.

Het overwicht leverde ook gelijk al een aantal grote kansen op. Met name Viktor Fischer liet de nodige mogelijkheden liggen. De Deense aanvaller had maar liefst drie keer de openingstreffer op zijn schoen, maar faalde telkens.

Ook Younes schoot een keer oog in oog met doelman Kevin Begois naast. De Duitse vleugelspeler was acht minuten voor rust wel trefzeker. Begois verkeek zich op een voorzet van Mitchell Dijks. Younes hoefde de bal alleen maar in het verlaten doel te schieten.

Opportunistisch

PEC-coach Ron Jans, die voor rust al de geblesseerde Ryan Thomas moest wisselen, koos in de tweede helft voor een opportunistische speelwijze en bracht aanvaller Stef Nijland voor middenvelder Thomas Lam.

Ajax, dat het nog zonder de geblesseerden Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer moest stellen, had opeens de handen vol aan PEC, dat steeds dichter in de buurt kwam van het doel van keeper Jasper Cillessen. Veel verder dan een aantal afstandsschoten kwam de thuisploeg echter niet.

Ajax besliste de wedstrijd uiteindelijk vier minuten voor tijd. Invaller Lasse Schöne dribbelde vanaf de zijkant naar binnen en vond met een slim passje Serero, die de bal langs de kansloze Begois tikte.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie