Feyenoord heeft zaterdag mede dankzij Michiel Kramer een zege geboekt op bezoek bij Excelsior. De spits scoorde drie keer in de eredivisiewedstrijd die met 4-2 gewonnen werd door de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Bij rust stond Feyenoord al met 2-1 voor door treffers van Dirk Kuijt en Kramer. Daryl van Mieghem scoorde voor Excelsior. In de tweede helft voltooide Kramer met twee goals zijn hattrick, waarna Tom van Weert de 4-2 eindstand op het scorebord zette.

Door de zege staat Feyenoord in punten (32) weer gelijk met koploper Ajax, maar de Amsterdammers spelen zondag nog uit bij PEC Zwolle.

Ook PSV komt zondag in actie, AZ is dan in het Philips Stadion de tegenstander. De regerend landskampioen heeft nu een achterstand van vier punten op concurrenten Ajax en Feyenoord.

Vallende kopbal

Ondanks zijn hattrick was Kramer niet de speler die de score zaterdag opende op Woudestein. Na amper een minuut spelen was het Kuijt die de 1-0 maakte in de Rotterdamse derby.

De 35-jarige aanvoerder kopte de bal vallend langs Excelsior-doelman Tom Muyters, die daarvoor een schot van de volledig vrijstaande Simon Gustafson nog met zijn voeten had gekeerd. In de rebound sloeg Kuijt toe en dat was zijn elfde treffer van het seizoen.

Al snel kreeg Feyenoord meer kansen, maar het verzuimde aanvankelijk om meer afstand te nemen. Nonchalant verdedigen van de bezoekers leidde zelfs tot een gevaarlijke fase van Excelsior. Spits Tom van Weert tikte een voorzet van linksback Bas Kuipers op de paal en even later was ook Brandley Kuwas dicht bij de gelijkmaker.

Juist toen de 1-1 in de lucht hing, verdubbelde Feyenoord de voorsprong. Kramer promoveerde een schot van Rick Karsdorp met zijn hoofd tot een doelpunt. Op slag van rust kwam Excelsior terug in de wedstrijd. Jeff Stans brak door en legde de bal breed op de meegelopen Van Mieghem (1-2).

Wankelen

Kort na rust leek het nog mooier te worden voor de thuisploeg. Feyenoord wankelde, maar doelman Kenneth Vermeer hield zijn ploeg op de been bij kansen voor Kuwas en Van Weert.

Kramer leidde de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst daarna naar de winst. Eerst kopte hij op knappe wijze een voorzet van Karsdorp bij de eerste paal langs Muyters, daarna profiteerde de spits dankbaar van een volledig mislukte terugspeelbal van Adil Auassar.

Van Weert deed in de slotfase nog iets terug (2-4), maar verder kwam Excelsior niet.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie