Mede dankzij twee doelpunten van Mitchell te Vrede heeft sc Heerenveen zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Roda JC.

De ploeg van trainer Foppe de Haan stond in het Abe Lenstra Stadion halverwege al met 2-0 voor door treffers van Te Vrede en Luciano Slagveer.

Na rust bepaalde Te Vrede met een benutte strafschop de eindstand op 3-0. Door de zege staat Heerenveen vooralsnog tiende in de eredivisie met zeventien punten uit veertien duels. Roda JC is dertiende met veertien punten.

Roda, dat deze week werd overgenomen door de Limburgse miljonair Frits Schrouff, wist al sinds augustus niet meer te winnen in de eredivisie.

Overwicht

Heerenveen had vanaf het begin een overwicht en dat leverde na krap een half uur de 1-0 op. Caner Cavlan knalde in eerste instantie tegen de paal, maar de bal kwam zo voor de voeten van Te Vrede. De spits was wel trefzeker.

Nog voor rust werd het 2-0. Verdediger Joost van Aken, die na blessureleed voor het eerst in een half jaar weer in de basis stond, veroverde op het middenveld de bal en bediende Slagveer. De aanvaller schoot fraai in de bovenhoek.

De gasten beten na rust een stuk feller van zich af en dwongen daarmee zelfs enkele kansen af, iets dat voor rust niet was gebeurd. De grootste twee waren voor Mitchel Paulissen, die bij afwezigheid van de geblesseerde Tomi Juric en de disciplinair geschorste Richmond Boakye in de spits stond. Hij stuitte eerst op doelman Erwin Mulder en schoot enkele minuten later net naast.

Het Limburgse offensief werd in de zeventigste minuut in de kiem gesmoord, toen Te Vrede raak schoot vanaf elf meter. De strafschop was toegekend omdat Bart Biemans de spits naar het gras had getrokken.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie