Joost van Aken viert na zes maanden blessureleed zaterdag zijn rentree in de hoofdmacht van sc Heerenveen in de wedstrijd tegen Roda JC. Hij vervangt de geschorste linksback Lucas Bijker.

Van Aken heeft lang gesukkeld met een hamstringblessure.

Trainer Foppe de Haan kan geen beroep doen op Jeremiah St. Juste, die kampt met een kuitblessure. Branco van den Boomen is op het middenveld zijn vervanger.

Stefano Marzo krijgt als rechtshalf een basisplek tegen de Limburgers. De Belg neemt de plek in van Pele van Anholt en hij moet voor diepgang zorgen, aldus De Haan. ''In die rol vind ik Marzo beter passen dan Van Anholt. Daarbij komt dat Marzo op de training een fantastische instelling toont.''

Bij Roda JC is het meespelen van spits Tomi Juric onzeker. Trainer Darije Kalezic liet vrijdag weten dat hij de geblesseerde Australiër waarschijnlijk nog niet kan inzetten.

Heeenveen en Roda JC gaan dit seizoen gelijk op. Beide ploegen hebben veertien punten en staan respectievelijk twaalfde en dertiende.

Vitesse

Vitesse moet het zondag in de Gelderse derby tegen NEC zonder aanvoerder Guram Kashia doen. De verdediger heeft een hamstringblessure.

''In dit soort duels moet je honderd procent fit zijn en dat is hij niet'', zei trainer Peter Bosz op de website van de Arnhemse club. Hij kan wel weer beschikken over Marvelous Nakamba, die terugkeert van een schorsing.

Het wordt de tachtigste keer dat de streekclubs het tegen elkaar opnemen. NEC won 29 keer, Vitesse 25 maal en 25 duels eindigden in een gelijk spel. Bosz: ''dit zijn geweldige wedstrijden. Ik heb het als trainer al een seizoen mogen meemaken in Arnhem en in Nijmegen. Iedereen kijkt ernaar uit. Zeker ook de nieuwe jongens. Die zijn erg nieuwsgierig naar de derby.''

De Nijmegenaren staan vijfde, met twee punten meer dan nummer zes Vitesse.

FC Groningen

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi kan zondag in het duel met ADO Den Haag mogelijk geen beroep doen op Albert Rusnák.

De Slowaakse middenvelder heeft aan de wedstrijd uit de Europa League tegen Olympique Marseille een enkelblessure overgehouden, meldde de trainer vrijdag na terugkeer in Nederland.

"Albert heeft een behoorlijke tik op zijn enkel gehad, het zag er serieus uit'', zei Van de Looi. "Het was de enkel waaraan hij al eerder is geopereerd en dat was even heel pijnlijk. Hij is op dit moment dus nog een twijfelgeval.''

Michael de Leeuw, niet meegereisd naar Frankrijk vanwege een schorsing, voegde zich vrijdag weer bij de spelersgroep. Hij trainde de afgelopen dagen mee met Jong FC Groningen.