Nederland dreigt de tiende plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst te verliezen aan Turkije. Na de Europese duels van deze week is het verschil tussen beide landen nog maar ruim een half punt in het voordeel van Nederland.

De eredivisieclubs boekten deze week wisselende resultaten over de grens. Ajax won in de Europa League met 2-1 bij Celtic, maar zowel AZ als FC Groningen ging onderuit in dit toernooi.

De twee laatstgenoemde clubs zijn bovendien al uitgeschakeld.

In de Champions League speelde PSV doelpuntloos gelijk tegen Manchester United. De Eindhovenaren hebben plaatsing voor de tweede ronde in het miljoenenbal in eigen hand.

Nog maar twee maanden geleden had Nederland ruim een punt voorsprong op Turkije.

Saillant is dat Ajax met Fenerbahçe strijdt om een plek in de knock-outfase van de Europa League. De club van Robin van Persie heeft over twee weken tegen Celtic aan een gelijkspel genoeg om de Amsterdammers uit te schakelen.

Top twaalf

Op basis van de coëfficiëntenlijst verdeelt de UEFA de Europese tickets. De rangschikking is gebaseerd op de prestaties van de afgelopen vijf seizoenen.

Als Nederland na dit seizoen niet in de top twaalf staat, moet de eredivisiekampioen van het seizoen 2016/2017 voorrondewedstrijden spelen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League in 2017/2018.

De kans dat dit gebeurt is klein: Nederland heeft bijna drie punten meer dan nummer dertien Tsjechië.