FC Twente neemt een onafhankelijke partij in de arm om onderzoek te doen naar de financiële contracten die de club sluit met bedrijven, waaronder investeringsmaatschappij Doyen Sports Group.

Die beslissing heeft de club uit Enschede donderdag genomen in overleg met de aandeelhouder, Stichting FC Twente ’65.

Zo moet onder meer duidelijk worden of contracten op een juiste manier zijn afgesloten en of iedereen binnen de club op de hoogte was van die verbintenissen.

FC Twente spreekt in een verklaring op de clubsite over contracten in het algemeen, maar de club is de laatste dagen in verlegenheid gebracht door zijn verbintenis met Doyen Sports Group.

Dinsdag werd het contract van FC Twente met de investeringsmaatschappij gelekt. Daaruit kon worden geconcludeerd dat het bedrijf zeggenschap had over het beleid van FC Twente.

De opdracht voor het onderzoek zal in handen worden gegeven van een externe partij die tot op heden geen enkele band heeft met FC Twente of haar bestuurders. Een vertegenwoordiging van supporters en sponsors mag het onderzoek volgen.

KNVB

Voorzitter Aldo van der Laan stapte dinsdag naar aanleiding van het gelekte contract op. Hij is samen met de al eerder vertrokken Joop Munsterman verantwoordelijk voor de samenwerking met de investeringsmaatschappij.

De licentiecommissie van de KNVB doet onderzoek naar de verbintenis en de inhoud daarvan. Het is namelijk verboden dat externe partijen invloed hebben op het transferbeleid van een club.

De tuchtcommissie van de nationale voetbalbond kan besluiten de club te straffen. Sancties kunnen uiteenlopen van een geldboete, punten in mindering tot verplichte degradatie en het intrekken van de licentie betaald voetbal.

Twente laat overigens weten dat het ''in een afrondende fase zit'' om het contract met Doyen per direct te beëindigen.

Boete

In de uitgelekte contracten valt onder meer te lezen welk aandeel Doyen in verschillende spelers en oud-spelers van FC Twente heeft, zoals Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dusan Tadic, Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio.

Uit de stukken kan worden geconcludeerd dat FC Twente bij een redelijk bod op één van de spelers niets anders kon doen dan akkoord gaan, anders moest Doyen worden gecompenseerd.

Zo staat er onder meer dat Twente Ebecilio komende zomer moet verkopen, omdat het anders een boete krijgt. De middenvelder wordt momenteel verhuurd aan Nottingham Forest en heeft nog een contract tot medio 2017.