AZ is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De Alkmaarders gingen in de thuiswedstrijd tegen Partizan Belgrado met 2-1 ten onder.

Dabney dos Santos had AZ vlak na rust op voorsprong geschoten, maar Aboubakar Oumarou bracht Partizan Belgrado een kwartier later langszij.

De Alkmaarse formatie ging nog wel op zoek naar de zege en kreeg daar enkele kansen voor, maar het waren de bezoekers uit Servië die er met de drie punten vandoor gingen. Vlak voor tijd schoot Andrija Zivkovic binnen: 2-1.

Door de nederlaag heeft AZ zes punten achterstand op Partizan en drie op FC Augsburg, dat in eigen huis verloor van koploper Athletic Bilbao (3-2). 

De ploeg van trainer John van den Brom kan op basis van onderling resultaat zelfs niet meer derde worden in groep L.

Gemiste kansen

AZ heeft de Europese uitschakeling vooral aan zichzelf te wijten. Net als in eerdere groepswedstrijden had de formatie van trainer John van den Brom moeite om de gecreëerde kansen ook daadwerkelijk af te ronden.

AZ wist dat het moest winnen om kans te houden op overwintering en begon dan ook gretig aan de wedstrijd. 

Dos Santos, die in de basis begon als vervanger van de niet-speelgerechtigde Mounir El Hamdaoui, kreeg na 25 minuten een goede kans. Uit een moeilijke hoek stuitte de 19-jarige aanvaller echter op doelman Filip Kljajic.

Even later kreeg ook Alireza Jahanbakhsh een mogelijkheid op de openingstreffer, maar de van NEC overgekomen aanvaller miste scherpte in de afronding. Aan de andere kant zorgde Partizan voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Gino Coutinho, maar de Alkmaarders bleven in de eerste helft overeind.

Dos Santos

AZ ging in de tweede helft weer op zoek naar die broodnodige openingstreffer en werd al snel beloond. Waar Dos Santos in de eerste helft nog verzuimde een grote kans op de 1-0 te verzilveren, schoot de jonge aanvaller nu wel raak. Dos Santos kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied en krulde de bal knap in de verre hoek.

AZ had tot dan toe het overwicht in de wedstrijd, maar dat veranderde na de 1-0. Partizan drong nog meer aan en Coutinho moest na 55 minuten in actie komen na een gevaarlijke kopbal. Even later was het wel raak. Oumarou kopte knap raak: 1-1.

Zowel AZ als Partizan kreeg in de laatste twintig minuten een goede kans op de winnende treffer, maar de bezoekers uit Servië gingen er met de punten vandoor. Zivkovic was het eindstation van een vlotte aanval en zorgde ervoor dat AZ zich na de winterstop alleen nog op de eredivisie en de KNVB-beker hoeft te richten.

Bekijk de uitslagen en de standen in de Europa League