Mocht Ajax donderdagavond verliezen van Celtic in de groepsfase van de Europa League, dan betekent dat een evenaring van een negatief record voor trainer Frank de Boer.

De Boer leed als trainer met Ajax tot dusver twintig nederlagen in 47 Europese duels. Alleen Guus Hiddink verloor vaker met één Nederlandse club in Europees verband. Met PSV trok hij 21 keer aan het kortste eind in 63 wedstrijden.

Voor een zege in Glasgow zal Ajax een negatieve reeks moeten doorbreken. De Amsterdammers wonnen vier jaar geleden voor het laatst een uitwedstrijd in Europees groepsverband. In 2011 werd Dinamo Zagreb in de Champions League met 2-0 verslagen.

In de laatste zeventien Europese uitduels won Ajax er slechts één. In februari van dit jaar was het in Polen met 3-0 te sterk voor Legia Warschau. Van de overige zestien wedstrijden werden er zes gelijkgespeeld en tien verloren.

Ajax staat met drie punten uit vier duels derde in groep A. De Amsterdammers hebben twee punten minder dan nummer twee Fenerbahçe, dat donderdag op bezoek gaat bij het al geplaatste Molde FK. Celtic is hekkensluiter met twee punten.

De aftrap van Celtic-Ajax is in Glasgow om 21.05 uur.

AZ en FC Groningen

Net als Ajax moet ook AZ winnen om de hoop op de volgende ronde in de Europa League levend te houden. De Alkmaarders nemen het thuis om 19.00 uur op tegen Partizan Belgrado.

AZ is hekkensluiter in groep L met drie punten uit vier duels. Athletic Bilbao gaat aan de leiding met negen punten, gevolgd door FC Augsburg en Partizan. Beide clubs hebben zes punten.

In groep F speelt het al uitgeschakelde FC Groningen alleen nog om de eer. Om 21.05 uur treft de ploeg van trainer Erwin van de Looi in Frankrijk Olympique Marseille.

De Fransen hebben nog wel kans om de volgen ronde te halen als nummer drie met zes punten uit vier wedstrijden. Sporting Braga leidt met negen punten, nummer twee Slavan Liberec vergaarde zeven punten. FC Groningen is vierde met één punt.

Bekijk het programma en de standen in de Europa League