FC Twente wist dat het computersysteem van investeringsmaatschappij Doyen Sports gehackt was en dat ''er binnen afzienbare tijd iets op internet zou verschijnen''.

Dat zei technisch manager Ted van Leeuwen woensdag tegen Tubantia.

Dinsdag stapte voorzitter Aldo van der Laan op, nadat contracten tussen de club en Doyen online verschenen. Daaruit zou blijken dat Doyen invloed heeft op het transferbeleid bij de eredivisionist uit Enschede.

Een voorlichter van de club wil echter niet kwijt of vaststaat dat de documenten die dinsdag verschenen authentiek zijn. Dat Doyen gehackt is, ontkende hij woensdag niet.

Doyen bevestigde eerder al tegenover persbureau Bloomberg dat de documenten echt zijn.

De licentiecommissie van de KNVB doet onderzoek naar het gelekte contract en de inhoud daarvan. Invloed van een bedrijf als Doyen op het transferbeleid is verboden.

Reactie bestuur

FC Twente-bestuurder Gerard van den Belt erkende in een verklaring dat de club zich in de moeilijkste fase van haar 50-jarig bestaan bevindt.

"Het bestuur is onaangenaam verrast door de dinsdag opgedoken documenten en is nu drukdoende om de KNVB zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. In dat kader heeft het bestuur Doyen gevraagd alle relevante informatie te delen met FC Twente."

Van den Belt verwacht eind deze week meer informatie te kunnen geven.

"Het is duidelijk dat er heel veel nodig is om de toekomst van de club zeker te stellen. Daarom zijn er vanaf begin dit jaar en afgelopen zomer enorme stappen gezet om de club financieel en organisatorisch weer gezond te krijgen. Daar gaan we onverminderd mee verder. We liggen volledig op schema met het plan van aanpak zoals dat afgelopen zomer is goedgekeurd door de KNVB."

Gelaten

Technisch manager Van Leeuwen praatte woensdag de spelersgroep bij over de ontwikkelingen rond het uitlekken van de documenten van Doyen.

"De spelers zijn ingelicht over het vertrek van de voorzitter, maar ze kunnen er niet zoveel mee. Er werd gelaten gereageerd. De spelers gingen snel over tot de orde van de dag."

"Dat is normaal, zij moeten ook vooral zorgen dat het op het veld goed gaat. Het beste medicijn in woelige tijden is ook winnen", aldus Van Leeuwen.

Hij ging niet in op een mogelijke sanctie van de KNVB. “Daar kan ik niets over zeggen.”

Munsterman

De voormalige voorzitters Joop Munsterman en zijn rechterhand Van der Laan gingen vorig jaar in zee met Doyen.

De investeringsmaatschappij betaalde toen 5 miljoen euro in ruil voor een deel van de transferrechten van zeven spelers. De club heeft altijd ontkend dat Doyen invloed had op het transferbeleid.

FC Twente kreeg afgelopen seizoen door financiële problemen voor straf tot twee keer toe drie punten in mindering en het voortbestaan was zelfs in gevaar.

Munsterman stapte in april onder grote druk op, een paar maanden eerder dan de bedoeling was. Zijn trouwe rechterhand Van der Laan schoof door en werd voorzitter van Twente.