Ajax-trainer Frank de Boer begrijpt de beslissing van de directie om hoofd opleidingen Wim Jonk aan de kant te zetten.

Jonk moet vanwege een arbeidsconflict vertrekken bij de Amsterdamse club. Hij weigerde al maanden aan te schuiven bij vergaderingen van het technisch hart. Uit onvrede stapte ook adviseur Johan Cruijff onlangs op.

"Laat duidelijk zijn dat ik helemaal niks tegen Wim heb. Als we elkaar tegenkomen, is er normaal contact. Maar ik sta achter de beslissing van de directie in deze zaak", aldus De Boer tegen Voetbal International.

"Er is van alles geprobeerd om het weer goed te krijgen, zonder effect. Het houdt een keer op. Wat niet wegneemt dat het pijnlijk is. Neem van mij aan dat alle betrokkenen het verschrikkelijk vinden wat er nu gebeurt. Ook omdat Cruijff zijn conclusies heeft getrokken."

De Boer vindt dat Jonk zichzelf in een lastige situatie heeft gamanoeuvreerd. "We geloven allemaal in de voetbalvisie van Cruijff. Maar over de uitvoering daarvan zouden we democratisch beslissen. Zo is dat afgesproken. Als iemand dan besluit niet langer aan te schuiven bij het overleg, ontstaat er een probleem."

Vier clubs

Maandag meldde Cruijff in zijn column in De Telegraaf al door vier clubs benaderd te zijn voor het hoofd opleidingen bij Ajax, die vanwege een arbeidsconflict moet vertrekken.

Cruijff, die lijdt aan longkanker, benadrukt in zijn column dat de 'organisatie' rond zijn ziekte "staat als een huis''. Dat geldt volgens de clubicoon niet voor de organisatie bij Ajax.