Aldo van der Laan is dinsdag opgestapt als voorzitter van FC Twente. De preses heeft zijn voorzitterschap en alle bestuursfuncties per direct neergelegd, meldt de club uit Enschede.

Reden voor het opstappen van Van der Laan zijn de documenten die dinsdag zijn uitgelekt, waaruit blijkt dat het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports niet overeenkomt met de bij de KNVB ingeleverde papieren.

Van der Laan, die stelt dat het clubbelang altijd voorop staat voor hem, noemt de uitgelekte overeenkomst "de bekende druppel".

Volgens de bestuurder is het clubbelang door het recente nieuws in het geding en voortdurende twijfel daarover zou de financieel geplaagde club schaden.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van Joop Munsterman, die in april zijn voorzitterschap neerlegde bij de Tukkers.

Munsterman

Munsterman en Van der Laan zorgden er met hun ambitieuze plannen voor dat Twente uitgroeide tot een topclub, met de landstitel in 2010 als bekroning.

De twee bestuursleden overspeelden echter ook hun hand op financieel gebied. De Tukkers kwamen daardoor in grote problemen. Het voortbestaan van de club, die afgelopen seizoen voor straf tot twee keer toe drie punten in mindering kreeg, was zelfs in gevaar.

Munsterman stapte in april onder grote druk op, een paar maanden eerder dan de bedoeling was. Zijn trouwe rechterhand Van der Laan schoof door en werd voorzitter van Twente.

Doyen

De club werd dinsdag verrast door uitgelekte documenten over de samenwerking met Doyen Sports, waarmee Munsterman en Van der Laan vorig jaar in zee gingen.

De investeringsmaatschappij betaalde toen vijf miljoen euro in ruil voor een deel van de transferrechten van zeven spelers.

De stukken die opdoken, bevatten bepalingen die de KNVB en de licentiecommissie nooit hebben gezien. Uit die constructies kan worden geconcludeerd dat Doyen wel degelijk invloed heeft op het transferbeleid van Twente, iets wat verboden is en wat de Tukkers altijd hebben ontkend.

De KNVB kondigde direct aan dat de licentiecommissie zich over de zaak gaat buigen. Voor Van der Laan was dat reden al zijn bestuursfuncties bij Twente neer te leggen.